Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Αίτημα από 25 Εργατικά Κέντρα και δεκάδες Ομοσπονδίες / Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αίτημα από 25 Εργατικά Κέντρα και δεκάδες Ομοσπονδίες / Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο!

Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και των διατάξεων για τα εργασιακά, που οδηγούν σε ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ζητούν τα συνδικάτα και οι μεγάλες Ομοσπονδίες συμμετέχοντας στη σημερινή 24ωρη γενική απεργία που κήρυξαν τα Εργατικά Κέντρα και η ΑΔΕΔΥ.

Περισσότερα από 25 Εργατικά Κέντρα και δεκάδες Ομοσπονδίες έχουν ήδη λάβει αποφάσεις για συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, οδηγώντας σε "ναυάγιο" τα διασπαστικά σχέδια κυρίως της ΓΣΕΕ, που είχε σπεύσει αρχικά να ανακοινώσει απεργιακή κινητοποίηση μια μέρα μετά, δηλαδή την Τετάρτη 25.9, και αργότερα μετάθεση για τις 2/9. Ωστόσο διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στην ΠΑΣΚΕ και στη ΔΑΚΕ. Μάλιστα η κεντροδεξιά / φιλελεύθερη «Νέα Πορεία» στο ΕΚΑ κατηγορεί την επίσημη ΓΣΕΕ ότι «δίνει γην και ύδωρ» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Ακόμα και προσκείμενες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ μεγάλες Ομοσπονδίες, όπως, η ΟΤΟΕ καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι "πίσω από τα μεγάλα λόγια για τη μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας, με τις διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου για τις συλλογικές εργασιακές σχέσεις, απειλεί ευθέως με ουσιαστική κατάργηση τις κλαδικές συμβάσεις, ενώ θεσπίζει νέα εμπόδια στη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία".

Η ΟΤΟΕ στήριξε έως τώρα με όλες τις δυνάμεις της τις κλαδικές συμβάσεις, τις οποίες θεωρεί ομπρέλα προστασίας των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων και όλων των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι "για εμάς η κλαδική σύμβαση είναι το ανάχωμα απέναντι σε κάθε μορφής αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Αποτελεί σημαία μας, δεν θα επιτρέψουμε την κατάργησή της".

Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση, με τις διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, α) εισάγει ευρύτατες εξαιρέσεις επιχειρήσεων ή και τοπικών συμφωνιών από την εφαρμογή των όρων εθνικών κλαδικών ή και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι κλαδικές συμβάσεις και ως εκ τούτου να υπονομεύονται, β) βάζει πρόσθετους φραγμούς και εξαιρέσεις στην επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ γ) θεσπίζει νέα εμπόδια στη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία, ακόμα και όταν οι διαπραγματεύσεις και η μεσολάβηση αποτύχουν εξαιτίας της άρνησης των εργοδοτών να διαπραγματευθούν.

"Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αποδυναμώσει, με αλλεπάλληλα ‘χειρουργικά’ χτυπήματα, τις κλαδικές ΣΣΕ, να ανοίξει τον δρόμο για τη θέσπιση τοπικών ζωνών ‘υποκατώτατων’ μισθών και ρυθμίσεων και να καταργήσει ξανά, με νόμο και πολύ περισσότερο στην πράξη, την αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών ΣΣΕ στο σύνολο των εργαζομένων κάθε κλάδου, παρ’ ότι η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια. Τέλος να φράξει, για τα περισσότερα συνδικάτα, τον δρόμο προς τη Διαιτησία”.

Καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις

Το νομοσχέδιο “αποσκοπεί στον κυβερνητικό εργοδοτικό έλεγχο των σωματείων και την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και καταγγέλλει τις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που «στόχο έχουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων της χώρας στο πλαίσιο ενός ‘αναπτυξιακού’ νομοσχεδίου που μόνο προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας δεν είναι.

Το πολυνομοσχέδιο α) αποσκοπεί στον κυβερνητικό εργοδοτικό έλεγχο των σωματείων και την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, β) αδρανοποιεί και απαξιώνει στην ουσία τον ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ), γ) ενισχύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας προωθώντας τη μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, δ) προβλέπει υπερίσχυση επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

Στην ουσία καταργεί την απεργία με την υποχρεωτική παρουσία στη γενική συνέλευση ενός σωματείου του 50+1 των ταμειακώς εντάξει μελών του».καταλήγει η ΠΟΕΣΥ, ζητώντας: Άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών, ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και προστασίας των ανέργων, υποχρέωση των εργοδοτών για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, χωρίς κυβερνητικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL