Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Στο στόχαστρο οι απεργίες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο στόχαστρο οι απεργίες!

Τον εργασιακό μεσαίωνα που διαμορφώνει με διαδοχικές και αποσπασματικές διατάξεις σε άσχετα νομοσχέδια επισπεύδει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε (αλλά και όσα παρέλειψε) στην 84η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Περισσότερο κατατοπιστικός ήταν χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης εξειδικεύοντας τις θέσεις της Ν.Δ. χθες στον ΣΚΑΪ, κυρίως όσον αφορά την αναστολή ισχύος των κλαδικών συμβάσεων.

Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου για τα σωματεία και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία 50%+1% όσον αφορά τη λήψη απεργιακών αποφάσεων, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει σε "ξήλωμα" του συνδικαλιστικού Νόμου 1264/90.

"Πρόθεσή μας είναι να αλλάξουμε τον συνδικαλιστικό νόμο. Ο 1264 είναι ένας νόμος ο οποίος έρχεται από το παρελθόν και χρειάζεται αναθεώρηση. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο λέμε ξεκάθαρα είναι ότι θέλουμε να βάλουμε τέλος στα σωματεία - σφραγίδα και να αποφασίζει η πραγματική πλειοψηφία των εργαζομένων για την απεργία και όχι οι λίγοι για πολλούς. Αυτός είναι ο σκοπός της ρύθμισης την οποία θα προτείνουμε προς ψήφιση στο εθνικό Κοινοβούλιο".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι για το συγκεκριμένο μέτρο θα υπάρξει διαβούλευση με τους συνδικαλιστικούς φορείς εντός της εβδομάδας. "Επί της ουσίας θέλουμε να αποφασίζουν οι ίδιοι εργαζόμενοι και όχι κάποιοι για λογαριασμό τους. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός αυτής της παρέμβασης και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κινηθούμε έξω από το διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή κινδύνων

Η εφαρμογή του "Ηλεκτρονικού μητρώου" θα ήταν πηγή μεγάλων κινδύνων για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, καθώς, αν ένα τέτοιου είδους αρχείο διαρρεύσει, αυτομάτως θα μετατραπεί σε μαύρη λίστα σε βάρος των εργαζομένων - συνδικαλιστών" τόνισε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Άρις Καζάκος σε συνέντευξή του στην "Εποχή", ενώ ως προς το ζήτημα της απεργίας σημείωσε:

"Από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπό την πίεση και υπαγόρευση της τρόικας θεσμοθετήθηκε η αυξημένη απαρτία (50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών) για τη λήψη έγκυρης απόφασης για απεργία. Τώρα έχουμε σχέδια για επί τα χείρω παρέμβαση, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν υπάρχουν οι προηγούμενοι καταναγκασμοί. Σημειώνω με έμφαση ότι η άλλη πρόταση για συμμετοχή στην ψηφοφορία για κήρυξη απεργίας όλων των εργαζομένων ηλεκτρονικά οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του δικαίου της απεργίας" σημειώνει ο Ά. Καζάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL