Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ένα (εργασιακό) Μνημόνιο... στα κλεφτά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα (εργασιακό) Μνημόνιο... στα κλεφτά!

Πρώτα ήρθε η κατάργηση των διατάξεων για τον "βάσιμο λόγο" απόλυσης και την "απελευθέρωση" των εργολάβων από τις υποχρεώσεις τους για τη μισθοδοσία και την τήρηση του ωραρίου. Με πρωτόγνωρες για τα κοινοβουλευτικά χρονικά μεθόδους, δέκα λεπτά πριν κλείσει η Βουλή στις αρχές Αυγούστου.

Τώρα με διάσπαρτες διατάξεις εργασιακού ενδιαφέροντος που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να κατατεθεί στη Βουλή, "ξηλώνονται" οι κλαδικές συμβάσεις, δρομολογούνται δυσμενείς αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και την κήρυξη απεργιών, ενώ τίθεται σε αμφισβήτηση η καταβολή αποζημίωσης σε περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων για διάστημα δύο μηνών.

Ουσιαστικά, η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν μια αντιμεταρρύθμιση στα κλεφτά! Χωρίς την κατάθεση εργασιακού νομοσχεδίου που θα ξεσήκωνε θύελλα διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων (ακόμα και από τη "συμπολιτευόμενη" ΓΣΕΕ), αλλάζουν με τροπολογίες όλο τον εργασιακό χάρτη και καταργούν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Πρόκεται για την υλοποίηση ενός εργασιακού Μνημονίου κατ' εντολήν του ΣΕΒ, πολύ χειρότερου ακόμα και από τα όσα προσπάθησε να επιβάλει το ΔΝΤ από το 2010 και μετά!

Οι ανατροπές και το νέο εργασιακό Μνημόνιο

1. Σε άσχετο νομοσχέδιο στις αρχές Αυγούστου (δέκα λεπτά πριν κλείσει η Βουλή), ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης κατέθεσε δύο τροπολογίες οι οποίες κατήργησαν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει λίγους μήνες νωρίτερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η μία αφορούσε την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, για την καταβολή των μισθών και την τήρηση των ωραρίων τους, και η δεύτερη αφορούσε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή το να πρέπει να δικαιολογείται από τον εργοδότη η απόλυση του εργαζόμενου.

Να σημειωθεί ότι ο βάσιμος λόγος απόλυσης είναι ρύθμιση που υπάρχει στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, είναι κεκτημένο του ευρωπαϊκού δικαίου και ισχύει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών ως μέτρο στοιχειώδους προστασίας των εργαζομένων από εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

"Ζώνη" ΣΕΒ για χαμηλούς μισθούς

2. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, με διάταξη θα προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσης, από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης, επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ενώ στις εξαιρέσεις θα υπάρχει η δυνατότητα να περιλαμβάνονται ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές με κριτήριο την αυξημένη ανεργία!

Για όσους θυμούνται, ειδικότερα η συγκεκριμένη διάταξη αποτελούσε προτεραιότητα του ΣΕΒ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990! Από τότε ζητούσε τη διαμόρφωση "ελεύθερων" ειδικών οικονομικών ζωνών με χαμηλές αμοιβές και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Η διάταξη θα προβλέπει ότι η κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπερισχύσει σε περίπτωση συρροής με ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας όταν η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται σε καθεστώς συνδιαλλαγής ή πτώχευσης ή εξωδικαστικού συμβιβασμού. Προϋπόθεση (για μη εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης) θα είναι η επιχείρηση να μην μειώσει θέσεις εργασίας και να μην χορηγεί μισθούς που υπολείπονται των κατώτατων ορίων.

Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις που έλαβαν μέσω της υπογραφής (πάνω από 200) κλαδικών συμβάσεων χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν άμεσα σε αρκετές περιπτώσεις και είναι θέμα χρόνου οι απολαβές τους να επιστρέψουν στα 650 ευρώ από 800 ή και 850 ευρώ!

Να σημειωθεί ότι μετά την έξοδο από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, τον περασμένο Αύγουστο, επανήλθε σε ισχύ η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που ορίζει ότι, σε περίπτωση συρροής κλαδικής σύμβασης εργασίας που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική και επιχειρησιακής ΣΣΕ, εφαρμόζεται πλέον η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο συλλογική σύμβαση εργασίας.

Μαζικές απολύσεις με πρόσχημα τη μη καταβολή δεδουλευμένων

3. Με άλλη διάταξη, η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου πέρα από τους δύο μήνες θα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας και θα προβλέπεται η λύση της σύμβασης εργασίας. Ως άλλοθι προβάλλεται ότι με τον τρόπο αυτόν οι «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, θα έχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης τόσο της αποζημίωσης όσο και του επιδόματος ανεργίας...

Σύμφωνα με τη διάταξη που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, "μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας θεωρείται η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

Η συγκεκριμένη διάταξη, που συμπλήρωνε νόμο του 1920 (άρθρο 7 του Ν. 2112/1920), προέβλεπε ότι "ο εργαζόμενος, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές του, θα μπορεί να θεωρήσει ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ισοδυναμεί δηλαδή με απόλυση, και να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση».

Αλλά ο χρόνος ήταν ελαστικός προκειμένου ο εργαζόμενος να αποφασίσει αν θα λύσει τη σύμβαση εργασίας του διεκδικώντας την αποζημίωση. Τώρα, με τη συγκεκριμένη αλλαγή (που θα προσδιορίζει το σαφές χρονικό διάστημα των δύο μηνών), ο εργαζόμενος οδηγείται αναγκαστικά σε απόλυση!

4. Με άλλες διατάξεις ανοίγουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ενώ με ηλεκτρονική ψηφοφορία και με συμμετοχή άνω του 51% θα θεωρείται νόμιμη μια απεργιακή κινητοποίηση. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως, ψηφοφορίας θα αφορά, βάσει του σχεδιασμού, τόσο την επιλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε ένα σωματείο ή οργάνωση όσο και για την προκήρυξη απεργίας.

Προ των πυλών η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής

Με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Εργασίας διαμορφώνει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα (όπως ανέφερε και η “Αυγή” του Σαββάτου), οι εισηγήσεις στην επιτροπή "σοφών", η οποία έχει συσταθεί για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που θα είναι έτοιμο αρχές Οκτώβρη, συγκλίνουν στην κατάργηση του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου από την 1.1.2021, δηλαδή ταυτόχρονα με την είσοδο των νεοεισερχόμενων (στην αγορά εργασίας) στην ιδιωτική ασφάλιση. Η πιθανή κατάργηση του ΕΤΕΑΕΠ, που εξετάζεται ως βασικό σενάριο, είτε θα σημάνει την απορρόφησή του (όπως και της δημόσιας επικουρικής που καταβάλλεται σήμερα) στον ΕΦΚΑ, είτε τη μετατροπή του σε υπερταμείο της ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος σε ένα πυλώνα (κύρια και επικουρική) και την ολοκληρωτική εκχώρηση του δεύτερου πυλώνα (δημόσιου σήμερα) στα ασφαλιστικά funds.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL