Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Ν. Μηταράκης: / Ν. Μηταράκης: Ιδιωτική επικουρική για να σωθεί το ασφαλιστικό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Μηταράκης: / Ν. Μηταράκης: Ιδιωτική επικουρική για να σωθεί το ασφαλιστικό!

Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής θα γίνει για να μειωθούν οι κίνδυνοι του ασφαλιστικού συστήματος ισχυρίστηκε χθες ο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM.

Η πρωτότυπη άποψη του υφυπουργού, ότι δηλαδή η αφαίρεση της επικουρικής σύνταξης από τον δημόσιο πυλώνα ασφάλισης δεν θα υπονομεύσει το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά αντιθέτως θα μειώσει τους κινδύνους και θα είναι υπέρ του ασφαλισμένου, είναι ενδεικτική της τακτικής της κυβέρνησης να κάνει -και στην προκειμένη περίπτωση- το "μαύρο άσπρο". Χωρίς και πάλι να δώσει κανένα στοιχείο για την υστέρηση εσόδων που θα προκαλέσει στο ασφαλιστικό σύστημα άμεσα και σε βάθος χρόνου, έκανε λόγο για "μια πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, για να μειώσουμε τους κινδύνους του ασφαλιστικού συστήματος υπέρ του ασφαλισμένου».

Βέβαια, έστω και έμμεσα, παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα με το κόστος μετάβασης τονίζοντας ότι "θα ξεκινήσουμε από 1.1.2021 για τους νέους εργαζόμενους. Δυστυχώς για να κρατήσουμε το κόστος μετάβασης απόλυτα διαχειρίσιμο δεν θα αφορά η νέα επικουρική τους παλαιότερους εργαζόμενους, τη δική μας γενιά. Η βασική αλλαγή είναι ότι η νέα επικουρική θα κεφαλαιοποιείται.

Δεν θα χρησιμοποιούμε τα λεφτά των νέων εργαζομένων για να τα δώσουμε για παλιές συντάξεις (σ.σ.: επομένως από πού θα πληρώνονται οι επικουρικές των παλαιότερων σε βάθος χρόνου, όταν θα έχουν αποχωρήσει οι νέοι από το δημόσιο σύστημα;) και αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι θα πρέπει να ελπίζουν ότι σε τριάντα ή σαράντα χρόνια από σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να καλύψει τις δικές τους επικουρικές συντάξεις".

"Αυτές θα μπαίνουν σε ατομικό λογαριασμό, στο όνομά τους, τα δικά τους λεφτά και τα λεφτά των εργοδοτών τους, τα οποία θα αυγατίζουν για τη δική τους αποκλειστική σύνταξη. Αυτό δημιουργεί μαζί με την κύρια σύνταξη, που παραμένει κρατική, διανεμητική και αναδιανεμητική, ένα καλύτερο πλέγμα ασφάλειας" ανέφερε ο Ν. Μηταράκης.

Αφαίρεση πόρων

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός μαζί με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα "τρέξει" και το θέμα της μείωσης των εισφορών, μέτρο που θα αφαιρέσει και άλλους σημαντικούς πόρους και έσοδα από τον ΕΦΚΑ. "Στόχος μας να μειώσουμε εισφορές κατά 25%, δηλαδή να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές από το 13,3% στο 10% και των εργαζομένων από το 6,67% στο 5%. Αυτό θα γίνει σε βάθος τετραετίας. (...) Η ψαλίδα στην Ελλάδα μεταξύ του συνολικού κόστους απασχόλησης και του καθαρού ποσού πρέπει να μειωθεί, ώστε να αυξηθούν οι καθαροί μισθοί».

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι «είναι πάρα πολύ καλή η ρύθμιση των 120 δόσεων, είναι μια αφορμή να δοθεί ένα τέλος στα χρόνια της κρίσης ως προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα για τις οφειλές τους στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Καλούμε τους πολίτες να εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία ώστε να μπορέσουν από εκεί και πέρα να ρυθμίσουν καλύτερα τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους χωρίς το άγχος του παρελθόντος.

Οι 120 δόσεις ισχύουν για όσους οφείλουν στον ΕΦΚΑ. Υπήρχαν κάποια μικρά προβλήματα σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες, θα προχωρήσουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μην χάσει ο κόσμος την προθεσμία που υπάρχει για το τέλος Σεπτεμβρίου, (...) θα δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρχει μια προεγγραφή στο σύστημα των 120 δόσεων και αυτό θα κατοχυρώνει την ημερομηνία του τέλους Σεπτεμβρίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL