Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Πρώτη δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας από πέντε εργολαβικά σωματεία / Στοπ στις αυθαίρετες απολύσεις και την ασυδοσία των εργολάβων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτη δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας από πέντε εργολαβικά σωματεία / Στοπ στις αυθαίρετες απολύσεις και την ασυδοσία των εργολάβων

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που εκπροσωπούν πρωτοβάθμια εργολαβικά σωματεία προχώρησαν χθες σε μια πρώτη δυναμική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας αντιδρώντας στις πρόσφατα ψηφισμένες αντεργατικές διατάξεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. που θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να παρθούν πίσω οι διατάξεις που αφορούν τόσο την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης όσο και τη συνευθύνη εργολάβου και αναθέτοντος το έργο. Δηλαδή τις συγκεκριμένες διατάξεις που "γκρεμίζουν ακόμα και τα ελάχιστα καταφύγια προστασίας των εργαζομένων απέναντι σε αυθαίρετες πρακτικές", όπως οι ίδιοι σημειώνουν.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι έδειξαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα νέα σκληρά μέτρα που θα επιχειρήσει να περάσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ έθεσαν στη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη το θέμα των πρώτων απολύσεων, (όλες αναιτιολόγητες) στις οποίες προχώρησε η εργολαβία στα ΕΛΤΑ Courier. Όπως ανέφεραν μιλώντας στην “Αυγή”, οι απολύσεις αφορούσαν εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς πρόκειται για μια περίπτωση πολύτεκνου εργαζόμενου, αλλά και άπορου - άστεγου ο οποίος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη απάντησε στους εργαζόμενους όσον αφορά την πρόσφατη κατάργηση του "βάσιμου λόγου απόλυσης" ότι αυτό έγινε καθώς "έθετε σε αμφιβολία την καταβολή αποζημίωσης"! Δηλαδή η αιτιολόγηση της απόλυσης έβαζε σε κίνδυνο (;) τη θεσμοθετημένη υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλει την αποζημίωση. Επίσης στο θέμα των εργολαβιών υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα για τις λεγόμενες "μεγάλες" εργολαβίες, π.χ. σε τράπεζες και στην Ενέργεια, ενώ ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν επιμέρους αλλαγές με τη διαδικασία διαμόρφωσης Μητρώου Εργολάβων.

Όπως επεσήμαναν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργολαβικών, "οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά στον εργασιακό τους χώρο τον νόμο του ισχυρότερου και όχι της αξιοκρατίας και της ίσης μεταχείρισης, δεδομένου ότι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις οι οποίες απλώς επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα του εργοδότη - αναθέτουσας εταιρείας να ασκεί χωρίς περιορισμούς το διευθυντικό του δικαίωμα.

Οι εναλλαγές των εργολάβων ανά διετία, τα 'έργα' - φαντάσματα που δημιουργούνται για να επικαλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ανά μήνα με συνολική διάρκεια ακόμα και δεκαετιών είναι η καθημερινότητά μας. Οι απολύσεις συναδελφισσών σε εγκυμοσύνη (μη ανανέωση της σύμβασης), οι συλλογικές συμβάσεις του κλάδου, όπου υπάρχουν, που δεν εφαρμόζονται στους εργαζόμενους μέσω εργολάβων, μας κάνουν εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας".

Να σημειωθεί ότι έξω από το υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν χθες τα ακόλουθα σωματεία: Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), Σύλλογος Εργαζομένων Icap Outsourcing Solutions, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ), Σωματείο Εργαζομένων σε Εργολάβους στις Επιχειρήσεις Πετρελαιοειδών Φυσικού Αερίου και Χημικής Βιομηχανίας (ΣΕΕΕΠΦΧ) στα ΕΛ.ΠΕ., Ένωση Εργαζομένων ΔΕΠΑ, ΕΝΕΡ - ΔΕΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL