Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι θα πληρώσουν τον "ασφαλιστικό Πινοσέτ"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι θα πληρώσουν τον "ασφαλιστικό Πινοσέτ"!

Ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης του ΕΦΚΑ και του ασφαλιστικού συστήματος που κατάφερε να σταθεί στα πόδια του τα τρία τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας κατά συρροή ψευδή στοιχεία μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα επίσημο έγγραφο για τις εκκρεμείς συντάξεις, ούτε για όσες δεν έχουν επανυπολογιστεί, όπως ισχυρίζεται ο έτερος και αρμόδιος για την ασφάλιση Νότης Μηταράκης έχει αφοσιωθεί στη μετάλλαξή του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος σε "ασφαλιστικό Πινοσέτ".

Μάλιστα, όπως προέκυψε από την πρώτη συνεδρίαση της "Επιτροπής Σοφών" που συγκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη συμμετοχή στελεχών της ιδιωτικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων, με στόχο τη μετάβαση σε ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα (τουλάχιστον για τον δεύτερο πυλώνα, δηλαδή την επικουρική σύνταξη), εκπονήθηκε ένα σχέδιο πέντε σημείων προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα των ειδικών έως τις 4 Οκτωβρίου με στόχο το σχέδιο νόμου για τις νέες επικουρικές συντάξεις να τεθεί σε διαβούλευση και να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους.

Από όσα έγιναν γνωστά, ο στόχος, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο υφυπουργός, είναι το σχετικό πόρισμα να περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις που θα αφορούν εκείνους τους ασφαλισμένους που θα εισαχθούν στην αγορά εργασίας από 1.1.2021 και μετά και οι οποίοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στον δημόσιο φορέα ασφάλισης ή σε κάποιον ιδιωτικό καταβάλλοντας, στη δεύτερη περίπτωση, τις εισφορές τους στον λεγόμενο "κουμπαρά".

Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι ο σχεδιασμός "άνοιξε" όσον αφορά το κόστος μετάβασης του όλου εγχειρήματος καθώς, όπως έχει γίνει παραδεκτό, μόνο τον πρώτο χρόνο εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον περί τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, σε 40 χρόνια, το σωρευτικό κόστος μετάβασης εκτιμάται σε 0,5% του σωρευτικού ΑΕΠ.

Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε, το κόστος χρηματοδότησης, δηλαδή το κόστος μετάβασης, θα χρηματοδοτηθεί από την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, αλλά και από τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ (δηλαδή των σημερινών ασφαλισμένων), τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, ακόμη και από τον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον χρειαστεί!

Με άλλα λόγια, η χρηματοδότηση για τη μετάβαση στο νέο σύστημα θα έχει "ρεζέρβα" χρηματοδότησης ακόμα και από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το κράτος, οι φορολογούμενοι και οι ασφαλισμένοι του δημοσίου συστήματος θα χρηματοδοτήσουν την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης!

Επίσης εξετάστηκε η δυνατότητα του ασφαλισμένου (με το νέο σύστημα "Πινοσέτ") να συνδιαμορφώνει με τις αποφάσεις του το ύψος του ατομικού του λογαριασμού (δηλαδή το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλει), όπως και η δυνατότητα επιλογής όσον αφορά το είδος της παροχής. Δηλαδή αν θα είναι εφάπαξ καταβολή ή μηνιαία σύνταξη ή ακόμη και ένα μείγμα μεταξύ εφάπαξ και σύνταξης! Και αυτό καθώς οι εισφορές των νεοασφαλισμένων εργαζομένων (από το 2021) δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό «κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου.

Όσον αφορά το ΕΤΕΑΕΠ, "θα αναμορφωθεί και θα αναβαθμιστεί προκειμένου να διαχειρίζεται τη νέα επικουρική ασφάλιση παραμένοντας ταυτόχρονα και ο δημόσιος πάροχος επενδυτικής στρατηγικής".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL