Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Το σχέδιο "Περσέας" φέρνει: / Το σχέδιο "Περσέας" φέρνει: "Λευκές επιχειρήσεις" χωρίς ελέγχους από το ΣΕΠΕ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχέδιο "Περσέας" φέρνει: / Το σχέδιο "Περσέας" φέρνει: "Λευκές επιχειρήσεις" χωρίς ελέγχους από το ΣΕΠΕ!

Τι σχέση έχουν η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η "αναβάθμιση" της Εργάνης και το σχέδιο "Περσέας"; Απλά συνθέτουν το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την αγορά εργασίας, ένα σχέδιο με στόχο την περιθωριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και του ΣΕΠΕ και ταυτόχρονα τη διαμόρφωση ευνοϊκού πλαισίου (με μειώσεις εισφορών και φόρων) για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες και δεν θα ελέγχονται!

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, ο «οδοστρωτήρας» του Κυριάκου Μητσοτάκη χρειάστηκε μόλις δέκα ημέρες για να φτάσει μέχρι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και να το υποβαθμίσει, καταργώντας με ένα Προεδρικό Διάταγμα τη θέση του ειδικού γραμματέα αλλά και τον Ενιαίο Διοικητικό Τομέα του ΣΕΠΕ, που συστάθηκε με νόμο το μακρινό 1998 και από τότε υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το "καλημέρα" ακύρωσε την οργανωτική και λειτουργική αυτονομία του ΣΕΠΕ, κάτι που σημαίνει δραματική υποβάθμιση ή και πλήρη απαξίωση ενός δημόσιου οργανισμού που υπήρξε στήριγμα των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα. Το ΣΕΠΕ εντάσσεται πλέον εδώ και μερικές μέρες ως υπηρεσία στις αρμοδιότητες μιας ευρύτερης Γραμματείας που βαφτίζεται Γενική Γραμματεία Εργασίας και στην οποία θα συνυπάρχουν διάφορες άσχετες διευθύνσεις, όπως π.χ. η αλληλέγγυα οικονομία, η διαχείριση κοινοτικών πόρων κ.λπ.

Επιχειρήσεις χωρίς ελέγχους!

Τώρα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ετοιμάζεται, ταυτόχρονα με την υποβάθμιση των ελέγχων να επαναφέρει το σύστημα «Περσέας», που στο πλαίσιο ενός «λευκού μητρώου» θα καταγράφει όλες τις συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις και θα επιφυλάσσει μέτρα ελάφρυνσης. Ουσιαστικά, πρόκειται για φωτογραφική παρέμβαση που θα αφορά συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες θα τύχουν πολλαπλής ευνοϊκής μεταχείρισης με μειώσεις εισφορών, φόρων κ.λπ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι επιχειρήσεις και επαγγελματίες, με την πληρωμή των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών θα εντάσσονται αυτόματα στο "λευκό μητρώο", το οποίο θα τους εξασφαλίζει συγκεκριμένα προνόμια. Θα απολαμβάνουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που θα ισχύσει οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις) αλλά και φορολογικές και διοικητικές διευκολύνσεις. Ποιες θα είναι αυτές οι "διοικητικές διευκολύνσεις"; Θα απαλλάσσονται "από τον αναπόφευκτο διοικητικό φόρτο που επιφέρουν οι συχνές επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων"!

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται παρέμβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα Εργάνη και, σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Εργασίας, εξετάζεται αν η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) πρέπει να συνεχίσει να υποβάλλεται αυτόνομα ή πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα «Εργάνη».

Τι σημαίνει η κατάργηση του ΣΕΠΕ

1. Χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία και πλέον αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της Γενικής Γραμματείας.

2. Ένα ελεγκτικό σώμα εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του οργανισμού.

3. Για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν, η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του. Γιατί ένας οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι λοιπόν η φυσική συνέχεια του οργανογράμματος Π.Δ. 113/14 που καταργούσε τη Διεύθυνση Υποστήριξης.

Επιθεωρητές Εργασίας: “Αποδόμηση του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας”

Οι ίδιοι οι επιθεωρητές Εργασίας σημειώνουν σε μια δριμεία ανακοίνωσή τους την ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου του συστήματος Επιθεώρησης Εργασίας, τονίζοντας ότι απειλείται η οργανωτική και επιχειρησιακή αυτονομία και αυτοτέλειά του. Όπως αναφέρει Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, "πρόκειται για στρατηγική επιλογή αποκαθήλωσης και αποδόμησης του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας, καθώς βάλλει κατά της προστασίας της εργασίας και ενισχύει τα φαινόμενα του αθέμιτου ανταγωνισμού".

"Η μετατροπή της Ειδικής Γραμματείας του ΣΕΠΕ σε μια Γενική Διεύθυνση ή άλλου γραφειοκρατικού τύπου δομή, όπως προοιωνίζεται το Π.Δ. 84/2019, όχι μόνο δεν συνιστά αναβάθμισή του, αλλά αντιθέτως το τοποθετεί σε μια υπερδιευρυμένη Γενική Γραμματεία, με πολυσυλλεκτικά και ετερόκλητα τομεακά αντικείμενα, εντελώς άσχετα με την αποστολή του και μάλιστα εποπτευόμενα από το ίδιο πρόσωπο.

Μια γραφειοκρατικού τύπου δομή, χωρίς επιτελική διάσταση, αποφασιστική αρμοδιότητα, επιχειρησιακή ευελιξία και λειτουργία σε κάθε τόπο, όπως υποκρύπτει η σχετική διάταξη του εν λόγω Π.Δ. καθηλώνει τη δράση του ΣΕΠΕ και ακυρώνει το έργο του. Αυτή η πρωτοβουλία, που βαφτίζεται ως ‘νεωτερισμός’ της δημόσιας διοίκησης, βάλλει κατά της προστασίας της εργασίας και ενισχύει τα φαινόμενα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η επιχειρηματολογία περί δήθεν αποκομματικοποίησης είναι σαθρή και υποκριτική, αφού με τη συντελεσθείσα οργανωτική αλλαγή, απλώς μετατοπίστηκε ο πολιτικός προϊστάμενος, από το επίπεδο του ειδικού γραμματέα, σε αυτό του γενικού γραμματέα, η θέση του οποίου βρίσκεται σε απόλυτα κάθετη ιεραρχική σχέση και εξάρτηση με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία".

Η ομοσπονδία των επιθεωρητών χαρακτηρίζει "ενδεικτική της υποβιβαστικής διάθεσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, έναντι του λειτουργήματος του επιθεωρητή εργασίας, αποτελεί η υπονοούμενη, αλλά σαφή απαξιωτική αναφορά του υπουργού στο από 19.7.2019 δελτίο Τύπου, όταν ισχυρίζεται ότι οι επιθεωρητές ‘Θα λειτουργούν με βάση το σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετούν μόνο το συμφέρον του ελληνικού λαού και κανέναν κομματικό παράγοντα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν’».

Η ομοσπονδία σημειώνει ακόμα ότι μέσα σ’ αυτό το κλίμα ήδη εκδηλώθηκαν, τις τελευταίες ώρες, περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς εναντίον επιθεωρητών Εργασίας στη Χαλκίδα, τα οποία, καταδικάζουμε απερίφραστα και καλούμε όλον τον πολιτικό κόσμο να πράξει ομοίως. Εκφράζουμε την απόλυτη διαμαρτυρία μας για την ξεκάθαρη υποβάθμιση και προσβολή του κύρους και της ανεξαρτησίας της Επιθεώρησης Εργασίας και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο και ηθικό μέσο για την αποκατάσταση και ενίσχυση της αυτονομίας του ΣΕΠΕ προσφεύγοντας στους αρμόδιους εγχώριους και διεθνείς θεσμούς, έχοντας στο πλευρό μας και καλώντας σε συμπαράταξη τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία ευρύτερα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL