Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Είναι υποβάθμιση της εργασίας, όχι "νεωτερισμός"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είναι υποβάθμιση της εργασίας, όχι "νεωτερισμός"

Την ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου του συστήματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς απειλείται η οργανωτική και επιχειρησιακή αυτονομία και αυτοτέλειά του υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή αποκαθήλωσης και αποδόμησης του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας, καθώς βάλλει κατά της προστασίας της εργασίας και ενισχύει τα φαινόμενα του αθέμιτου ανταγωνισμού.

"Η μετατροπή της Ειδικής Γραμματείας του ΣΕΠΕ σε μια Γενική Διεύθυνση, ή άλλου γραφειοκρατικού τύπου δομή, όπως προοιωνίζεται το Π.Δ. 84/2019, όχι μόνο δεν συνιστά αναβάθμισή του, αλλά αντιθέτως το τοποθετεί σε μια υπερδιευρυμένη Γενική Γραμματεία, με πολυσυλλεκτικά και ετερόκλητα τομεακά αντικείμενα, εντελώς άσχετα με την αποστολή του και μάλιστα εποπτευόμενα από το ίδιο πρόσωπο. Μια γραφειοκρατικού τύπου δομή, χωρίς επιτελική διάσταση, αποφασιστική αρμοδιότητα επιχειρησιακή ευελιξία και λειτουργία σε κάθε τόπο, όπως υποκρύπτει η σχετική διάταξη του εν λόγω Π.Δ. καθηλώνει τη δράση του ΣΕΠΕ και ακυρώνει το έργο του. Αυτή η πρωτοβουλία, που βαφτίζεται «νεωτερισμός» της δημόσιας διοίκησης, βάλλει κατά της προστασίας της εργασίας και ενισχύει τα φαινόμενα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η επιχειρηματολογία περί δήθεν αποκομματικοποίησης είναι σαθρή και υποκριτική, αφού με τη συντελεσθείσα οργανωτική αλλαγή απλώς μετατοπίστηκε ο πολιτικός προϊστάμενος από το επίπεδο του ειδικού γραμματέα, σε αυτό του γενικού γραμματέα, η θέση του οποίου βρίσκεται σε απόλυτα κάθετη ιεραρχική σχέση και εξάρτηση με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία".

Η Ομοσπονδία Επιθεωρητών επισημαίνει ότι "ενδεικτική της υποβιβαστικής διάθεσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, έναντι του λειτουργήματος του Επιθεωρητή Εργασίας, αποτελεί η υπονοούμενη, αλλά σαφή, απαξιωτική αναφορά, του υπουργού, στο από 19.07.2019 Δελτίο Τύπου, όταν ισχυρίζεται ότι οι επιθεωρητές «θα λειτουργούν με βάση το σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετούν μόνο το συμφέρον του ελληνικού λαού και κανέναν κομματικό παράγοντα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Η Ομοσπονδία σημειώνει ακόμα ότι μέσα σ’ αυτό το κλίμα ήδη εκδηλώθηκαν, τις τελευταίες ώρες, περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς εναντίον Επιθεωρητών Εργασίας, στη Χαλκίδα, τα οποία καταδικάζουμε απερίφραστα και καλούμε όλον τον πολιτικό κόσμο να πράξει ομοίως. Εκφράζουμε την απόλυτη διαμαρτυρία μας για την ξεκάθαρη υποβάθμιση και προσβολή του κύρους και της ανεξαρτησίας της Επιθεώρησης Εργασίας και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο και ηθικό μέσο για την αποκατάσταση και ενίσχυση της αυτονομίας του ΣΕΠΕ, προσφεύγοντας στους αρμόδιους εγχώριους και διεθνείς θεσμούς, έχοντας στο πλευρό μας και καλώντας σε συμπαράταξη τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία ευρύτερα".

Ο ΕΦΚΑ για τις επιθέσεις κατά των ελεγκτών στην Κεντρική Μακεδονία

"Δίνουν μάχη ενάντια στην εισφοροδιαφυγή και υπέρ των εργαζομένων"

Τις επιθέσεις κατά των ελεγκτών του ΠΕΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια εντεταλμένου ελέγχου καταδικάζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΦΚΑ, σημειώνοντας ότι στηρίζει τον ελεγκτικό μηχανισμό και τους επιθεωρητές που στελεχώνουν αυτόν σε κάθε νόμιμη ενέργειά τους.

Ο ΕΦΚΑ "εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στα στελέχη και στους υπαλλήλους των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, οι οποίοι, υπερασπιζόμενοι το υπηρεσιακό τους καθήκον, την αποστολή του φορέα και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, δίνουν καθημερινά και στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την προστασία των εργαζομένων.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να ασκούν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους σε περίπτωση παρακώλυσης του έργου που επιτελούν, με προσφυγή στη Δικαιοσύνη ως αρμόδια να κρίνει παράνομες ή μη ενέργειες".

Τέλος, δηλώνει ότι, από θέση αρχών και καθήκοντος, θα βρίσκεται συνεχώς και εμπράκτως, στο πλευρό όλων των υπαλλήλων του ελεγκτικού μηχανισμού του φορέα στην επιτέλεση του πραγματικά δύσκολου και σημαντικού έργου τους, για την αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών και την υπεράσπιση της προσωπικής, υπηρεσιακής και γενικότερα κοινωνικής αξιοπρέπειάς τους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL