Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Εφη Αχτσιόγλου: / Εφη Αχτσιόγλου: Οι φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις μπορεί να κρύβουν περικοπές επιδομάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφη Αχτσιόγλου: / Εφη Αχτσιόγλου: Οι φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις μπορεί να κρύβουν περικοπές επιδομάτων

Την ανησυχία της για πιθανή περικοπή επιδομάτων εξέφρασε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης για το 2020 δημιουργούν αντικειμενικά ένα κενό περίπου 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλύψει. Την ίδια στιγμή, στη Βουλή χαρακτήρισε επιδόματα φτώχειας αυτά που διασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία μήπως κινείται προς τη δεξαμενή των κοινωνικών επιδομάτων για να βρει τα χρήματα που του λείπουν, ώστε να κάνει τη μεγάλη ελάφρυνση στη φορολογία των επιχειρήσεων, διότι αυτό ήταν το βασικό μέτρο του 2020».

Αναχρονισμός με το επίδομα τεκνοποίησης

Αναφερόμενη στις δηλώσεις της υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τη χορήγηση κινήτρων σε γυναίκες ώστε να τεκνοποιούν πριν τα τριάντα, η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για "εξαιρετικά συντηρητικά μηνύματα" και υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις «ώστε οι γυναίκες να έχουν περισσότερες δυνατότητες ισότιμης πρόσβασης στην αγορά εργασίας». Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε «τη δυνατότητα σε άνεργες μητέρες να πηγαίνουν δωρεάν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μια κίνηση που ουδέποτε έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν κι ούτε την έχει εντάξει στο πρόγραμμά του.

Επίσης, στα οικογενειακά επιδόματα αυξήσαμε τον προϋπολογισμό τους ενισχύοντας και τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Είναι τέτοιου τύπου παρεμβάσεις που αναδεικνύουν τον στόχο για ισότητα και όχι οι αναχρονιστικές δηλώσεις».

Η Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του ΣΕΠΕ και την ένταξή της ως απλής Διεύθυνσης υπό την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, σημείωσε ότι «πρόκειται για σαφέστατη κίνηση υποβάθμισης του ΣΕΠΕ Είναι ένα κλείσιμο του ματιού στην παραβατικότητα. Γιατί το χτύπημα της παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς είναι κατά 50% μήνυμα και κατά 50% πραγματική δουλειά του Σώματος», ενώ προειδοποίησε ότι, ως ΣΥΡΙΖΑ, «με μια ισχυρή παρουσία στη Βουλή και όχι μόνο στη Βουλή, έχοντας πια καλά στημένους δεσμούς και με τους εργαζόμενους και με τους ελεγκτές, με πολύ περισσότερη τεχνική γνώση απ’ ό,τι στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι και να προασπίσουμε κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας. Θα είμαστε εκεί, δηλαδή, για να δίνουμε διαρκώς αυτή τη μάχη», υπογράμμισε.

"Φουσκώνουν" τα νούμερα, προετοιμάζοντας την αποτυχία τους

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, τόνισε ότι «κατέθεσα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις ανακοινώσεις των ίδιων των ταμείων στα τέλη Ιουνίου, που αθροίζουν τις εκκρεμότητες των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης, για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ σε 107.000. Αυτά είναι στοιχεία των ταμείων... Ήταν ο κ. Βρούτσης ο οποίος μας είχε αφήσει περίπου 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές, ίσως μπερδεύει τα δικά του νούμερα με την πραγματικότητα σήμερα. Ο λόγος που το κάνει είναι σχετικά απλός, επειδή, ενδεχομένως, προεξοφλεί τη δική του αποτυχία προσπαθεί να φουσκώσει τα νούμερα, για να φανεί, όταν θα περάσει η θητεία του, ότι κάτι έκανε».

Ένοχη σιωπή για ΕΦΚΑ και ασφαλιστικό

Απαντώντας, επίσης, στην αμφισβήτηση από τον υπουργό Εργασίας των πλεονασμάτων του ΕΦΚΑ, τόνισε ότι «με πολύ μεγάλη σαφήνεια μπορεί κανείς να δει τα στοιχεία των προϋπολογισμών. Το 2017 και το 2018 ο ΕΦΚΑ έκλεισε με ένα πολύ σημαντικό πλεόνασμα και οι προβλέψεις για το 2019 ήταν ότι θα κλείσει με σημαντικό πλεόνασμα. Αυτό που ο κ. Βρούτσης προσπάθησε να πει είναι πως το γεγονός ότι υπάρχει κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητούμε ποτέ για πλεόνασμα. Αν ο κ. Βρούτσης θέλει να μην υπάρχει συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού και να κάνουμε ένα σύστημα που δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης, θα πρέπει να το πει πολύ καθαρά».

Κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση να απαντήσει τι θα κάνει με το ασφαλιστικό. «Κλήθηκε πολλές φορές ο πρωθυπουργός να πει τι θα κάνει και δεν απάντησε. Αν επιμένουν στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα πρέπει να το πουν και να μας εξηγήσουν πώς θα πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις, πώς θα καλύψουν την τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό που δημιουργεί αυτή η κίνηση και με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν τις εισφορές που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι και που αναμένουν να λάβουν παροχές. Είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα για να κρύβονται πίσω από ένοχες σιωπές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL