Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Όταν ο οδοστρωτήρας πάτησε το ΣΕΠΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν ο οδοστρωτήρας πάτησε το ΣΕΠΕ

Ο «οδοστρωτήρας» του Κυριάκου Μητσοτάκη χρειάστηκε μόλις 10 ημέρες για να φτάσει μέχρι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και να το καταργήσει. Κατάργησε τη θέση του ειδικού γραμματέα, αλλά και τον Ενιαίο Διοικητικό Τομέα του ΣΕΠΕ, που συστάθηκε με νόμο το μακρινό 1998 και από τότε υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας.

Ουσιαστικά, με το Προεδρικό Διάταγμα παύει η οργανωτική και λειτουργική αυτονομία του ΣΕΠΕ, κάτι που σημαίνει δραματική υποβάθμιση ή και πλήρης απαξίωση ενός δημόσιου οργανισμού, που υπήρξε στήριγμα των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα. Το ΣΕΠΕ εντάσσεται πλέον ως υπηρεσία στις αρμοδιότητες μιας ευρύτερης Γραμματείας που βαφτίζεται "Γενική Γραμματεία Εργασίας" και στην οποία θα συνυπάρχουν διάφορες άσχετες διευθύνσεις όπως π.χ. η αλληλέγγυα οικονομία, η διαχείριση κοινοτικών πόρων κ.λπ.

Αλλά δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα από το Π.Δ που απαξιώνει το ΣΕΠΕ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει αυτή την εξέλιξη, όταν, κατά την περιοδεία του στην Κω, διευθυντικό στέλεχος ξενοδοχειακής μονάδας που τον συνόδευε στην περιοδεία του έδωσε πάσα ζητώντας... "επιτέλους να σταματήσει η σπάθη των προστίμων"...

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία:«Να σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα», για να συμπληρώσει με μια "εσάνς" δήθεν νεοφιλελεύθερης αθωότητας: «Δεν πρέπει να μπλέξουμε στα χωράφια των εργαζόμενων και των επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν συμφωνήσει τι είναι καλό για τους ίδιους».

Να υπενθυμίσουμε ότι τον πρωθυπουργό είχε ενθαρρύνει το ίδιο διευθυντικό στέλεχος στο θέμα της επταήμερης εργασίας, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθούσε τότε να το χαμηλώσει μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η σχετική τοποθέτησή του πριν τις ευρωεκλογές: «Επταήμερο εργασίας. Όχι ο εκβιασμός που γίνεται από τους ελέγχους εδώ πέρα, όχι εξαήμερο, επταήμερο! Απαιτούμε να γίνει πιο εύκολο, πιο ευέλικτο το θέμα των επτά ημερών και όχι να επικρέμαται η σπάθη των προστίμων».

Δέκα μέρες μετά τις εκλογές, απόλυτα συνεπής ο πρωθυπουργός, βάζει στο περιθώριο το ΣΕΠΕ, που την τελευταία τετραετία, αρχικά με τον Νάσο Ηλιόπουλο και αργότερα με τον Πάνο Κορφιάτη, λειτούργησε καθοριστικά υπέρ των εργαζομένων και συγκρούστηκε με τράπεζες που δεν τηρούσαν ωράρια, επιχειρηματίες με συμπεριφορές μαφίας, στήριξε τους "ντελιβεράδες", έδωσε ανάσα σε όλους τους "πρεκάριους".

Τι σημαίνει η κατάργηση του ΣΕΠΕ

Τι σημαίνει η κατάργηση του ΣΕΠΕ εξηγεί ο Πάνος Κορφιάτης, που παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού γραμματέα, δύο ημέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου:

"Το ΣΕΠΕ υπάγεται πλέον στη Γενική Γραμματεία Εργασίας μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων" ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό.

Το βράδυ της Τετάρτης δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα 84 για την Δημόσια Διοίκηση. "Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά;" συνεχίζει και αναλύει τι σημαίνει η ενσωμάτωσή του και η μη οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία:

1. Χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία και πλέον αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της γενικής γραμματείας.

2. Ένα ελεγκτικό σώμα εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του οργανισμού.

3. Για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν, η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του. Γιατί ένας οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι λοιπόν η φυσική συνέχεια του οργανογράμματος Π.Δ. 113/14 που καταργούσε τη διεύθυνση υποστήριξης.

Η ιστορία του πώς έγινε εφικτό να στηθεί μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Επιθεώρηση Εργασίας θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η δυνατότητα ο οργανισμός αυτός να στέκεται στα πόδια του με αυτονομία.

"Φαίνεται ότι ο αντίπαλος ξέρει να βγάζει καλά συμπεράσματα, δυστυχώς για τους επιθεωρητές Εργασίας και τους εργαζόμενους της χώρας" καταλήγει ο Π. Κορφιάτης.

Έφη Αχτσιόγλου: Στόχος, η αδρανοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών

"Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και η υπαγωγή του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισής του", αναφέρει σε σχόλιό της η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας: "Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ".

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων", καταλήγει στη δηλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου.

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: Επιβράβευση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η περιθωριοποίηση του ΣΕΠΕ, αλλά και τις σφοδρές αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων, της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο νέος υπουργός Εργασίας δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, καταργώντας την οργανωτική, διοικητική και επιχειρησιακή αυτονομία του με προφανή στόχο την παρακμή και την υποβάθμισή του.

"Αυτοί που υποβάθμισαν το ΣΕΠΕ μειώνοντας τον αριθμό του προσωπικού, τις δομές και καταργώντας τη νομική υπηρεσία επανέρχονται από εκεί που σταμάτησαν για να οδηγήσουν την Επιθεώρηση Εργασίας στην πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση. Για να μην στέκεται εμπόδιο στην ‘ανάπτυξη’ που οραματίζονται, η οποία θα στηρίζεται στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη μαύρη και απλήρωτη εργασία, τα ωράρια ‘λάστιχο’ και στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Ο κόσμος της εργασίας δεν θα το επιτρέψει" καταλήγει η ανακοίνωση.

Άννα Στρατινάκη: Μια γνωστή από παλιά...

Κάποιοι αναρωτιούνται ποια η είναι η Άννα Στρατινάκη, η νέα γενική γραμματέας Εργασίας, που αναλαμβάνει την ευθύνη για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ, όπως επίσης και της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, της Διεύθυνσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.

Η Ά. Στρατινάκη, που είχε διατελέσει και πάλι γενική γραμματέας Εργασίας (2012 - 2015) στην κυβέρνηση Σαμαρά, θεωρείται στέλεχος ειδικών αποστολών. Μεταξύ άλλων, είχε αναλάβει τη νομοθετική προώθηση των ομαδικών απολύσεων κατόπιν εντολής και αλληλογραφίας με την τρόικα, προτείνοντας μάλιστα σειρά χειρισμών στον τότε πρωθυπουργό προκειμένου να παρακαμφθεί το Κοινοβούλιο!

Επίσης, είχε λάβει την εντολή να γίνουν αποδεκτές οι ομαδικές απολύσεις στη Χαλυβουργία του κ. Μάνεση, ενώ ταυτόχρονα είχε αναλάβει η ίδια επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), έχοντας και την ευθύνη έγκρισης των ομαδικών (και μαζικών) απολύσεων!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL