Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Προσεγγίζοντας το πολυτάραχο παρελθόν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσεγγίζοντας το πολυτάραχο παρελθόν...

«Αγωνιστήκαμε δίχως να γνωρίσουμε ύπνο για να προφτάσουμε την Αυγή και το Αύριο και να δημιουργήσουμε νέους χρόνους και νέες εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων»

Νίκος Μπελογιάννης, Φεβρουάριος 1952

Πριν από δύο χρόνια, η Βουλή δημιούργησε στην Αμαλιάδα το Μουσείο Μπελογιάννη, ικανοποιώντας την επιθυμία της αείμνηστης Έλλης Παππά και τις προσπάθειες του γιου του Νίκου. Στα εγκαίνια ήταν παρούσα σύμπασα η Αριστερά - η μοναδική φορά που συνέβη αυτό στα χρόνια της κυβέρνησης της Αριστεράς... Εκείνη τη συναισθηματικά φορτισμένη μέρα βρέθηκαν «στην ίδια πλευρά» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Μουσείο Μπελογιάννη συνεχίζει να «ταξιδεύει» στην Αμαλιάδα. Η Βουλή, μεριμνώντας για τους πολλούς που δεν το έχουν επισκεφθεί, εξέδωσε τον κατάλογο της έκθεσης. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται περί αυτού. Δεν είναι ένας κατάλογος, αλλά ένα «κανονικό» βιβλίο για τη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη. Τη θέτει στο ιστορικό της πλαίσιο, υπενθυμίζει αυτά που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος για την αντιστασιακή του δράση και μέσα από το ζωντανό υλικό του θυμίζει το κλίμα εκείνων των ζοφερών δεκαετιών της προπολεμικής και μετεμφυλιακής δεξιάς βίας και κρατικής καταστολής.

Διαβάζοντας το βιβλίο περπατάς από αίθουσα σε αίθουσα μέσα στο Μουσείο και στη ζωή του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο»: φωτογραφίες από διάφορα ιστορικά αρχεία, που ξεκινούν από τα παιδικά χρόνια στην Αμαλιάδα και φτάνουν ώς την εκτέλεση και τις αντιδράσεις, σημειώματα των αρχών Ασφαλείας, τα χρόνια της Αντίστασης και του Εμφυλίου, εφημερίδες της εποχής, κείμενα του Μπελογιάννη.

Με τη δημιουργία του Μουσείου από τη Βουλή η πόλη της Αμαλιάδας αποκτά ένα σημείο αναφοράς. Για την Βουλή η δημιουργία αυτών των μουσείων (ανάλογα γίνονται στις Κορυσχάδες και τη Βίνιανη Ευρυτανίας) καθιστά την κοινωνία κοινωνό στη μνήμη και στην αναζήτηση του παρελθόντος.

Κυρίως όμως επικαιροποιεί το ζήτημα της αξιοποίησης του τεράστιου αρχειακού υλικού που έχει στη διάθεσή της η Βουλή. Σήμερα η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων διαθέτει μια πληθώρα αρχειακών πηγών και τεκμηρίων, εκ των οποίων τα περισσότερα δεν είχαν αξιοποιηθεί, παρά τα βήματα προόδου που είχαν σημειωθεί στον τομέα αυτόν. Το σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να ανασυστήσουμε το παρελθόν στην ολότητά του ή όπως ακριβώς συνέβη. Μπορούμε όμως να το προσεγγίσουμε αρκετά.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL