Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Περί βιβλιοθηκών... και εκπαίδευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και εκπαίδευσης

Έχουμε τονίσει, με αφορμή διάφορα προγράμματα που τρέχουν στις βιβλιοθήκες μας, τον εκπαιδευτικό ρόλο των βιβλιοθηκών. Ένας ρόλος που καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες και ακολουθεί τους ανθρώπους στη ζωή τους και στην προσωπική τους ανάπτυξη. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θέλουμε να προβάλουμε και σήμερα. Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας:

"Μικροί, μεγάλοι και μεγαλύτεροι… την προσοχή σας παρακαλούμε! Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας σε συνεργασία με την Αλγόριθμος Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια πληροφορικής και ρομποτικής.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε αρχάριους, ως προς την εκπαιδευτική ρομποτική, μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου αλλά και σε άτομα ηλικίας 65+. Δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας (ημέρες και ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης στο 22210 22031), καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον, το σεμινάριο ενδέχεται να επαναληφθεί. Εμψυχωτής του σεμιναρίου ο κ. Στράτης Περουτσέας, εκπαιδευτικός πληροφορικής και προπονητής εκπαιδευτικής ρομποτικής. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο ισόγειο της βιβλιοθήκης".

"Κατασκευάστε το πρώτο σας ρομπότ" λοιπόν και το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, μία ομάδα για παιδιά 9-12 ετών, μία ομάδα για παιδιά 6-8 και τους γονείς τους ως συμμαθητές τους και μία ηλικιακή ομάδα 65+.

Η εκπαίδευση και η μόρφωση δεν σταματούν ποτέ, μαθαίνουν τα παιδιά από μικρά πώς να μαθαίνουν και αν το διδαχθούν σωστά αυτό, το συνεχίζουν για όλη τους τη ζωή. Όχι απαραίτητα με την έννοια της εξειδίκευσης για εφόδια στην αγορά εργασίας, όχι κυνηγώντας πάντα την επιμόρφωση για να είναι κανείς ικανός να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής οργάνωσης της εργασίας.

Περισσότερο οι βιβλιοθήκες προσφέρουν εκπαίδευση και μόρφωση για να ανοίξουν ορίζοντες στο μυαλό των ανθρώπων. Να διευρύνουν το πνεύμα και τη σκέψη, προσφέροντας ευκαιρίες που δεν μπορούν εύκολα να βρεθούν αλλού. Η βιβλιοθήκη "κατασκευάζει" τον ολοκληρωμένο άνθρωπο και όχι τον εξειδικευμένο εργαζόμενο, αυτό είναι αντικείμενο άλλων θεσμών.

Συμμετέχοντας στη ζωή της τοπικής βιβλιοθήκης οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε έναν τεράστιο πλούτο κειμένων, ιδεών και απόψεων, γνώσεων και αντιλήψεων, να συμμετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης ή σε λέσχες ανάγνωσης, να μαθαίνουν και να διευρύνουν τον κόσμο τους.

Αυτός είναι ο στόχος των βιβλιοθηκών. Συσσωρεύουν γνώση και κείμενα, όχι με μια αντίληψη αποθήκευσής τους, αλλά με μια προοπτική ότι αυτή η διατήρηση και συγκέντρωση του έντυπου και ψηφιακού υλικού θα προσφέρει στην κοινωνία και τα μέλη της πολλαπλά οφέλη, οφέλη προσωπικά και κοινωνικά. Επιστρέφουν οι βιβλιοθήκες τη γνώση σε αυτούς που τους ανήκει, σε όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL