Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών... και κοινωνικής πολιτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και κοινωνικής πολιτικής

Σε προηγούμενο σημείωμά μας γράφαμε ότι η καρδιά της βιβλιοθήκης είναι η καταγεγραμμένη γνώση. Όμως η σύγχρονη βιβλιοθήκη είναι (ή οφείλει να είναι) πολύ περισσότερο από αυτό. Για παράδειγμα:

"Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης πρόκειται να υλοποιήσουν σεμινάρια πληροφόρησης και συμβουλευτικής για ανέργους. Σκοπός των εργαστηρίων είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων, ώστε να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στη διαδικασία ένταξης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας. Τα ομαδικά εργαστήρια παρέχονται δωρεάν και υλοποιούνται από εργασιακούς συμβούλους του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ

Συγκεκριμένα: την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 και ώρες 10 - 13 μ.μ., θα παρουσιαστεί η πρώτη ενότητα με θέμα: 'Τεχνικές πλοήγησης στην αγορά εργασίας: βιογραφικό σημείωμα - συνοδευτική επιστολή', στην αίθουσα 'Ντίνος Χριστιανόπουλος' της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27.

Η ομάδα, στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι άνεργοι, άτομα που ενδιαφέρονται για επαγγελματικό επαναπροσανατολισμό / επαγγελματική κινητικότητα ή όσοι ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες διά βίου διαχείρισης της σταδιοδρομίας. Στόχος του εργαστηρίου είναι να καλλιεργήσουμε τις δεξιότητες αυτοπαρουσίασης, επικεντρωνόμενοι στο βιογραφικό σημείωμα.

Τα εργαστήρια θα συντονίζονται από εξειδικευμένους συμβούλους του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης 'Εξ αποστάσεως και διά ζώσης υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζομένων και ανέργων', η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος 'Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και διά βίου μάθηση'."

Οι βιβλιοθήκες είναι οι ουδέτεροι, θετικοί χώροι που ο καθένας μπορεί να επισκεφτεί χωρίς κανένα φραγμό. Επίσης, σε αντίθεση με άλλους θεσμούς, έχει θετικές συνεκδηλώσεις μια επίσκεψη σε αυτές. Η έκφραση "πάω στη βιβλιοθήκη" προσδίδει θετικό κύρος και είναι αποδεκτή από όλους. Επιτρέπεται έτσι στους υπεύθυνους των βιβλιοθηκών, αλλά και στους υπεύθυνους προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, να σχεδιάσουν παρεμβάσεις προς την κοινότητα που εξυπηρετούν προσβλέποντας στην άμεση ανταπόκριση της στοχευόμενης ομάδας.

Συζητήσαμε αρκετά τον ρόλο τους στο πλαίσιο άσκησης πολιτισμικής πολιτικής. Μπορούμε να δούμε τον ρόλο τους και στην άσκηση κοινωνικών πολιτικών. Με τις πόρτες ανοιχτές σχεδόν όλη την ημέρα, με την τεχνολογική υποδομή που έχουν, με τη βιβλιογραφική υποστήριξη που κατέχουν, μπορούν να λειτουργήσουν σε μια μεγάλη γκάμα εφαρμοσμένης κοινωνικής πολιτικής και μπορούν να αφορούν εκτός από τους ανέργους πολλά άλλα θέματα όπως: η δημόσια υγεία (εμβολιασμοί, προφυλάξεις, γνώση), η συμπερίληψη και η αποδοχή (για περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες ή ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά), η διά βίου μάθηση (κυρίως στον τομέα των τεχνολογιών επικοινωνίας) κ.ο.κ.

Χώροι, πόροι, υλικά υπάρχουν. Ας τα εκμεταλλευτούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL