Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Περί βιβλιοθηκών... παντού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... παντού

Διαβάζουμε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης: "Πέρασαν ήδη δύο χρόνια από την έναρξη των εργασιών μας για την οργανωτική συγκρότηση των δύο βιβλιοθηκών του Δήμου Προσοτσάνης. Με κόπο, προσπάθεια αλλά και πολλή αγάπη για το έργο που αναλάβαμε, καταφέραμε να φτιάξουμε έναν όμορφο χώρο στο καπνομάγαζο Χατζηκωνσταντίνου που η τοπική κοινωνία τον είχε πραγματικά ανάγκη. Ευχαριστούμε την τοπική διοίκηση για τη στήριξη του εγχειρήματος, τους κατοίκους του δήμου, τις βιβλιοθήκες και γενικά όσους με τις δωρεές τους συνεισφέρανε στον πολλαπλασιασμό των τεκμηρίων μας. Εδώ και δύο χρόνια η βιβλιοθήκη της Προσοτσάνης (στη Δράμα) υλοποίησε ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσελκύοντας έναν μεγάλο αριθμό παιδιών από σχολεία του Νομού Δράμας. Επιπλέον, υψηλής σημασίας έργο για εμάς αποτελεί και η καθημερινή προσπάθεια καταγραφής του υλικού στον αυτοματοποιημένο διαδικτυακό κατάλογο των βιβλιοθηκών σύμφωνα με τα διεθνή και εθνικά βιβλιοθηκονομικά πρότυπα. Τέλος, θα θέλαμε να σας προαναγγείλουμε ακόμα μια γιορτή παιδικού βιβλίου που οργανώνουμε αυτές τις ημέρες, σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής και θα την υλοποιήσουμε στις αρχές Μαΐου σε πλατεία χωριού του δήμου".

Σε μια κωμόπολη των 3.500 περίπου κατοίκων έχουν συγκροτηθεί δύο δημοτικές βιβλιοθήκες. Μια κωμόπολη κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας, μακριά από τα μητροπολιτικά κέντρα. Οι βιβλιοθήκες όμως λειτουργούν ως γέφυρες που μικραίνουν την απόσταση μεταξύ του πολιτιστικού γίγνεσθαι και της περιφέρειας. Μεταφέρουν στους κατοίκους της κάθε γωνιάς της χώρας τα έργα λόγου και πολιτισμού προσφέροντας έτσι πρόσβαση. Ελεύθερη, ανεμπόδιστη, άμεση και ουσιαστική.

Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού για την Περιφερειακή Πολιτική του Σύγχρονου Πολιτισμού. Μια προσπάθεια που "έρχεται να καλύψει το χρόνιο έλλειμμα συγκροτημένης πολιτικής για τον σύγχρονο πολιτισμό σε πανελλαδική κλίμακα, που αντανακλάται στις περιφερειακές ανισότητες της πολιτισμικής ανάπτυξης καθώς και στη διαφορά ύψους των διαθέσιμων πόρων μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού".

Στη δημόσια κουβέντα για την πολιτιστική πολιτική, και ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο, πρέπει να ληφθεί υπόψιν το υφιστάμενο δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών που καλύπτουν τη χώρα. Οι άνθρωποι που εργάζονται στις βιβλιοθήκες είναι περισσότερο από πρόθυμοι να εμπλουτίσουν τις υπηρεσίες τους με δράσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τη διάδοσή του, αλλά πρώτιστα με την πρόσβαση σε αυτόν.

Οι βιβλιοθήκες του Δήμου Προσοτσάνης λοιπόν μας δείχνουν έναν διαφορετικό τρόπο να αντιληφθούμε τα πράγματα για το πώς το σύγχρονο πολιτιστικό αγαθό μπορεί να προσεγγίσει κάθε άκρη της χώρας μας. Οι συνέργειες μεταξύ φορέων που ανήκουν σε διαφορετικά οργανωτικά σχήματα του κράτους είναι αναγκαίες για να πολλαπλασιαστεί αυτή η πρόσβαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL