Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Περί βιβλιοθηκών... και αλήθειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και αλήθειας

Κυριακή του Θωμά κι ας πάρουμε ένα απόσπασμα από την Καινή Διαθήκη για να κουβεντιάσουμε σήμερα αυτό που πολλές Κυριακές προσπαθούμε να προβάλουμε από αυτή εδώ τη στήλη. Το ζήτημα της διασποράς των ψευδών ειδήσεων, της προκατάληψης επιβεβαίωσης των ανθρώπων, των μυθευμάτων και των φαντασιοκοπιών που κυριαρχούν στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα.

Λέει λοιπόν ο Ιωάννης στο κεφάλαιο κ' για τον Θωμά: "Ἐὰν μὴ ἴδω ἐν ταῖς χερσὶν αὐτοῦ τὸν τύπον τῶν ἥλων, καὶ βάλω τὸν δάκτυλόν μου εἰς τὸν τύπον τῶν ἥλων, καὶ βάλω τὴν χεῖρά μου εἰς τὴν πλευρὰν αὐτοῦ, οὐ μὴ πιστεύσω". Και κάπως έτσι τον κατέταξε ο λαός μας με το προσωνύμιο "άπιστος". Άπιστος όχι με την έννοια της έλλειψης πίστης, αλλά με την ανάγκη της ύπαρξης των αποδείξεων για να πεισθεί.

Στο κοινωνικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, κύρια με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και του Διαδικτύου, πολλοί άνθρωποι με σχηματισμένη την προκατάληψη μέσα τους είναι έτοιμοι να πιστέψουν χωρίς αποδείξεις. Ένα πρόβλημα που σταδιακά θα εμφανίσει κοινωνικά προβλήματα που θα διογκώνονται. Αρκεί και μόνο να αναφερθούμε στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και στις επιπτώσεις που έχει αυτό στη δημόσια υγεία αλλά και στη ζωή των ανθρώπων.

Θα επαναλάβουμε από αυτό το σημείο την ανάγκη η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εκπαίδευσης των πολιτών στην κριτική σκέψη, την αξιολόγηση των πηγών, τη διασταύρωση των πληροφοριών, τη ενδελεχή μελέτη των δεδομένων που προκύπτουν. Και αυτή η εκπαίδευση δεν αρκεί μόνο να γίνεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οφείλει να περιλαμβάνει το σύνολο του πληθυσμού, τα δρώντα υποκείμενα της κοινωνικής πραγματικότητας.

Τα κράτη, τα δημοκρατικά κράτη, έχουν τους θεσμούς αυτούς και αυτοί λέγονται βιβλιοθήκες. Δημόσιοι, ελεύθεροι και ασφαλείς χώροι που παρέχουν όλα τα εργαλεία για τη θωράκιση των ατόμων από την επήρεια αυτών των φαινομένων. Πλήθος πηγές, αξιολογημένες πηγές, εργαλεία σύγκρισης, χώρους ανάγνωσης ήρεμους και ανοιχτούς. Και εκτός από το υλικό και τους χώρους, οι βιβλιοθήκες παρέχουν και προγράμματα πληροφοριακής παιδείας. Προς όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κατάστασης.

Αν επιθυμία μας είναι να υπάρχουν ελεύθεροι πολίτες, κριτικά σκεπτόμενοι, ικανοί να λάβουν αποφάσεις, τότε η επένδυση στις βιβλιοθήκες είναι μονόδρομος. Δεν είναι πανάκεια που θα λύσει το πρόβλημα, αλλά είναι ένας βασικός πυλώνας μέσω του οποίου μπορούν να ασκηθούν γρήγορα και οικονομικά τέτοιες πολιτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL