Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Διάλογος για το μέλλον των βιβλιοθηκών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάλογος για το μέλλον των βιβλιοθηκών

Του Γιώργου Γλωσσιώτη*

Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου 2019 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 85ο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών στους συνεδριακούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι το μεγαλύτερο γεγονός στον κόσμο στον χώρο των βιβλιοθηκών και ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια παγκοσμίως, καθώς αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 4.000 συνέδρους από περισσότερες από 120 χώρες του κόσμου για μία εβδομάδα στην πόλη μας. Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα και διαφορετική ήπειρο. Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί το 2014 στη Γαλλία, το 2015 στη Νότια Αφρική, το 2016 στις ΗΠΑ, το 2017 στην Πολωνία και το 2018 στη Μαλαισία. Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.

Το συνέδριο οργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA). Η IFLA εκπροσωπεί από την ίδρυσή της, το 1927, τις ενώσεις των βιβλιοθηκονόμων και τα ιδρύματα βιβλιοθηκών παγκοσμίως. Ορίζει τη διεθνή ατζέντα για το επάγγελμα και συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO, συμβάλλοντας στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων μέσω των βιβλιοθηκών. Διοργανώνει κάθε χρόνο τον Αύγουστο σε διαφορετική χώρα το συνέδριό της, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός για τον χώρο των βιβλιοθηκών.

Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι "Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλλαγή" και θα εστιάσει στο πώς οι βιβλιοθήκες κάθε είδους, μεγέθους και θεματικού πεδίου θα προσπαθήσουν να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο και τις υπηρεσίες τους ενόψει των κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Άλλωστε, οι μετακινήσεις των πληθυσμών, οι πρόσφυγες, η κλιματική αλλαγή, η ανάδυση του ψηφιακού κόσμου, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της ρομποτικής, απαιτούν προσαρμογές και αλλαγές. Το θέμα περιέχει τη λέξη "διάλογος" και θεωρεί ότι είναι το βασικό συστατικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας, η βάση για την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης. Οι βιβλιοθήκες υπηρετούν τις κοινωνίες τους ως ανοιχτοί, ελεύθεροι και δημοκρατικοί χώροι μεταξύ της γνώσης και των ανθρώπων. Η διαλεκτική σχέση των βιβλιοθηκών με την κοινωνία είναι αυτό που θα εξεταστεί κύρια στο συνέδριο αυτό όπως έχει διαμορφωθεί ή τείνει να διαμορφωθεί στις μέρες μας.

Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες βιβλιοθηκονόμους να παρακολουθήσουν από κοντά τις υψηλού επιπέδου εισηγήσεις που θα γίνουν, να έρθουν σε επαφή με τις τάσεις που αναπτύσσονται στο πεδίο ανά τον κόσμο, να δημιουργήσουν επαφές και ανθρωποδίκτυα με συναδέλφους τους από ολόκληρο τον πλανήτη. Επειδή το κόστος παρακολούθησης του εν λόγω συνεδρίου (πολλές μέρες, υψηλά δίδακτρα, μακρινές αποστάσεις) είναι πολύ υψηλό, είναι πολύ δύσκολο για τους Έλληνες επαγγελματίες και επιστήμονες της πληροφόρησης να το παρακολουθήσουν. Δίνεται ωστόσο η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να βρεθούν σε ένα από τα κορυφαία επιστημονικά και επαγγελματικά γεγονότα στον χώρο.

Επιπλέον, καθώς πάντα η IFLA δίνει έμφαση στην τοπική βιβλιοθηκονομική κοινότητα, θα υπάρχουν πολλές εισηγήσεις από Έλληνες επιστήμονες, οι οποίες θα καταδείξουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις ελληνικές βιβλιοθήκες τα τελευταία χρόνια, θα επικοινωνήσουν τις επιστημονικές τους απόψεις σε ειδικούς και θα κουβεντιάσουν για τη μορφή που καλούνται να πάρουν οι βιβλιοθήκες μας στα χρόνια που έρχονται. Είναι μια μοναδική δυνατότητα για την παρουσία των ελληνικών βιβλιοθηκών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Το συνέδριο συνοδεύεται πάντα από επισκέψεις των συνέδρων σε βιβλιοθήκες της χώρας που το φιλοξενεί. Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου έχει καταρτίσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επισκέψεων που περιλαμβάνει ένας πλήθος βιβλιοθηκών όλων των ειδών, λαϊκών, ακαδημαϊκών, ειδικών και σχολικών. Θα έχουν έτσι την ευκαιρία οι σύνεδροι να διαπιστώσουν από κοντά τη σοβαρή και συστηματική δουλειά που γίνεται στις ελληνικές βιβλιοθήκες, να γνωρίσουν τα κτήρια και τις συλλογές τους, να κουβεντιάσουν με ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν και με εργαζόμενους σε αυτές.

Το συνέδριο πλαισιώνεται και από μια μεγάλη εμπορική έκθεση με εταιρείες σχετικές με τις βιβλιοθήκες, την οργάνωση και διατήρηση της γνώσης, τη διαχείρισή της. Θα δοθεί λοιπόν χρόνος στους συνέδρους, Έλληνες και ξένους, να έρθουν σε επαφή με τις τεχνολογίες αιχμής και τις εταιρείες που τις παράγουν, να σκεφτούν λύσεις και να βρουν προϊόντα που θα εμπλουτίσουν το έργο τους. Επιπλέον, είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου (εκδότες, εταιρείες software κ.λπ.) να έρθουν σε επαφή με πελάτες από όλον τον κόσμο και με εταιρείες σχετικές με τα ενδιαφέροντα τους.

Από άποψη συνεδριακού τουρισμού, το οικονομικό όφελος για την πόλη υπολογίζεται από την IFLA σε άμεσο τζίρο μίνιμουμ 4.000.000 ευρώ σε διάρκεια μόνο δέκα ημερών. Σε αυτό συμβάλλουν κατά πολύ οι 25.000 διανυκτερεύσεις για την πόλη που φιλοξενεί το συνέδριο, καθώς και οι δαπάνες των συμμετεχόντων που, πριν και μετά το συνέδριο, θα οργανώσουν τις θερινές τους διακοπές στη χώρα μας.

Ένα μοναδικό συνέδριο που ευχόμαστε να είναι μια γόνιμη στιγμή για τις ελληνικές βιβλιοθήκες και τους εργαζόμενους σε αυτές προς όφελος της κοινωνίας.

* Ο Γιώργος Γλωσσιώτης είναι βιβλιοθηκονόμος, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 85ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Βιβλιοθηκών

Είναι το μεγαλύτερο γεγονός στον κόσμο στον χώρο των βιβλιοθηκών και ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια παγκοσμίως, καθώς αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 4.000 συνέδρους από περισσότερες από 120 χώρες του κόσμου. Το συνέδριο οργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA). Η IFLA εκπροσωπεί από την ίδρυσή της, το 1927, τις ενώσεις των βιβλιοθηκονόμων και τα ιδρύματα βιβλιοθηκών παγκοσμίως. Ορίζει τη διεθνή ατζέντα για το επάγγελμα και συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO, συμβάλλοντας στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων μέσω των βιβλιοθηκών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL