Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Το μετέωρο βήμα μιας γενιάς που έμαθε να σωπαίνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μετέωρο βήμα μιας γενιάς που έμαθε να σωπαίνει

Όταν ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο του, σκεφτόταν τους ιστορικούς που είχαν αντιδράσει στο κάψιμο των φακέλων. Στη συνέχεια όμως άρχισε να εξηγεί και να κατανοεί την επιθυμία της κοινωνίας να καούν αυτά τα αρχεία. “Αυτό είναι το εκκρεμές ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν και το μετέωρο βήμα μιας γενιάς που πέρασε από τις κρεατομηχανές της Ιστορίας και έμαθε να σωπαίνει” έλεγε ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του «Ανεπιθύμητο παρελθόν. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αιώνα και η καταστροφή τους». Το βιβλίο του επίκουρου καθηγητή Ιστορίας και γενικού γραμματέα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα ΑΣΚΙ και οι εκδόσεις Θεμέλιο.

"Οι φάκελοι εκπροσωπούν τη διαδικασία εγγραφής ιδεολογίας στην κοινωνική επιτήρηση" ανέφερε η Δήμητρα Λαμπροπούλου, λέκτορας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

"Θεμελιώδες στοιχείο της ιστορικής αφήγησης του Καραμανωλάκη είναι η υπόδειξη της κοινωνικής κατάστασης που συνδέεται με την υλική δύναμη του φόβου" σημείωσε ο ιστορικός και διορθωτής Στρατής Μπουρνάζος, προσθέτοντας πως “ένα άλλο ζήτημα αποτελούν οι δηλώσεις μετανοίας, που γίνονταν σε μεγάλο ποσοστό για να καταγραφεί αμέσως μετά η μεγάλη εκλογική άνοδος της Αριστεράς".

Τη σχέση του πανίσχυρου αισθήματος του ατομικού και του συλλογικού φόβου με τους φακέλους εξέτασε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. "Και η καύση των φακέλων ήταν εντέλει ανόητη, διότι είναι ανεπανόρθωτη. Το κράτος δικαίου και, περισσότερο, το κουράγιο της αλήθειας είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την υποχώρηση και την άρση του φόβου" σχολίασε.

"Το έργο του Β. Καραμανωλάκη δοκιμάζει να κατανοήσει την απόφαση για την καύση των φακέλων, αντιμετωπίζοντας τα ατομικά και τα συλλογικά τραύματα που προκλήθηκαν στο μεταξύ" επισήμανε ο Δημήτρης Πλουμπίδης, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής. "Σήμερα έχουμε πλέον γλιτώσει από τη λογική του καψίματος και υπάρχουν ενώπιόν μας πολλοί φάκελοι που περιμένουν τη διερεύνησή μας" κατέληξε.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρόεδρος των ΑΣΚΙ, που υπογράμμισε πως το βιβλίο δεν εστιάζει τόσο στα διωχθέντα πρόσωπα της Αριστεράς όσο στην ανάδειξη του μηχανισμού της παρακολούθησης. Από τις εκδόσεις Θεμέλιο, η Άννα Μαλικιώση ανακοίνωσε την ανάθεση στον Β. Καραμανωλάκη της σειράς «Ιστορική Βιβλιοθήκη», την οποία διηύθυνε ο Νίκος Σβορώνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL