Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Περί βιβλιοθηκών... εκτός των τειχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... εκτός των τειχών

"Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Δράση ΕΚΟ UPatras με την υποστήριξη της Βιβλιοθήκης του προσκαλεί τα ενδιαφερόμενα μέλη του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας να επισκεφτούν το περίπτερό του στην 6η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - Patras Innovation Quest (PATRAS IQ) και να μετατρέψουν τους καταλόγους τους σε μορφή Braille δωρεάν.

Στόχος αυτής της δράσης είναι να εκσυγχρονιστεί το περιβάλλον διασκέδασης της πόλης μας, να ευαισθητοποιηθεί ο κλάδος για την ισότιμη πρόσβαση των τυφλών συμπολιτών μας και να εδραιωθούν οι συνθήκες για την πλήρη και ανεμπόδιστη κοινωνική τους ένταξη.

Όροι και προϋποθέσεις

* Η μετατροπή σε Braille θα γίνεται στο περίπτερο της Δράσης ΕΚΟ κατά τη διάρκεια του Patras IQ από 12 έως 14 Απριλίου 2019.

* Οι ώρες που οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται είναι από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.

* Η παρουσία των ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη για την ορθή μετατροπή του καταλόγου. Γι’ αυτό δεν είναι δυνατή η αποστολή του καταλόγου με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

* Για τη μετατροπή θα χρειαστεί οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν τον κατάλογό τους σε ένα αρχείο απλού κειμένου (txt, με κωδικοποίηση UTF8). Θα πρέπει να έχουν απαλειφθεί οι οποίες γραφικές παραστάσεις. Ο κατάλογος, πέραν των ειδών, να αναγράφει όλες τις κατά τον νόμο διατάξεις. Προτείνεται η κατηγοριοποίηση των προϊόντων να γίνεται με κεφαλαία γράμματα (π.χ. ΚΑΦΕΣ) και των ειδών με κανονική γραφή (π.χ. Μπίρα Βαρέλι).

* Η μετατροπή σε Braille θα γίνει σε χαρτί 100 γραμμαρίων, μεγέθους Α4, χρώματος λευκού, που προμηθεύει η Βιβλιοθήκη.

* Η μετατροπή δεν έχει κάποια οικονομική επιβάρυνση".

Οι επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή που έχουν γίνει στις ακαδημαϊκές μας βιβλιοθήκες τα τελευταία χρόνια, κύρια με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., είναι πολλές. Επιτρέπουν έτσι σε αυτές να προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών προς τα μέλη της κοινότητάς τους. Έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερο σημείωμά μας στις υπηρεσίες προς τους εντυποανάπηρους φοιτητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που προσφέρουν.

Η τεχνογνωσία και η τεχνολογία αυτή όμως μπορούν να βρούν τον δρόμο τους και εκτός των τειχών της βιβλιοθήκης. Μια τέτοια πρωτοβουλία προς τους έχοντες προβλήματα όρασης κάτοικους της Πάτρας προσφέρει λοιπόν το τοπικό Πανεπιστήμιο μέσω της Βιβλιοθήκης του. Μια μικρή δράση προς όφελος των ανθρώπων που έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξή μας. Απλό και λειτουργικό το σχέδιο. Δείχνει παράλληλα τον δρόμο που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι βιβλιοθήκες μας για να προσφέρουν ακόμα περισσότερα και εκτός των ορίων που τις καθορίζουν. Αξίζουν συγχαρητήρια τέτοιες προσπάθειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL