Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών... και σκίτσων

Μια πολύ διαφορετική βιβλιοθήκη βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Είναι η Athens Comics Library. Όπως την περιγράφουν οι δημιουργοί της: "σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα χώρο έμπνευσης και...

Μια πολύ διαφορετική βιβλιοθήκη βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Είναι η Athens Comics Library. Όπως την περιγράφουν οι δημιουργοί της:

"σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα χώρο έμπνευσης και δημιουργίας εμπειριών, μάθησης και εξερεύνησης, συναντήσεων και συμμετοχής, δημιουργικότητας και αποδοτικότητας. Στόχος μας είναι:

* Να δημιουργήσουμε ένα hub όπου το κοινό θα μπορεί να συναντιέται, να συζητά και να μοιράζεται γνώση.

* Να εμπνεύσουμε νέους δημιουργούς.

* Να καλλιεργήσουμε τη φιλαναγνωσία.

* Να δημιουργήσουμε μια διαφορετική εμπειρία για τους επισκέπτες των βιβλιοθηκών.

* Να ενισχύσουμε την έννοια & πρακτική της self-directed γνώσης.

* Να κάνουμε rebrand στην εικόνα της κλασικής βιβλιοθήκης.

* Να δημιουργήσουμε ένα ερευνητικό κέντρο για τα comics.

* Να δώσουμε χώρο σε Έλληνες δημιουργούς να εκθέσουν/προβάλουν τη δουλειά τους.

* Να ενισχύσουμε την εγχώρια comic σκηνή και βιομηχανία.

* Να χτίσουμε διεθνείς σχέσεις με τη συμπαραγωγή cross cultural projects.

* Να γίνουμε κέντρο για διεθνείς residencies.

* Να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων αξιοποιώντας τη δύναμη του μέσου των comics.

* Να συνδέσουμε τα comics με άλλους δημιουργικούς τομείς και κοινότητες (κοινωνική επιχειρηματικότητα κ.λπ.).

Στεγαζόμενη στο Impact Hub Athens, σε ένα ιστορικό κτήριο αρχιτεκτονικής του Ερνέστο Τσίλερ, στο κέντρο της Αθήνας, η βιβλιοθήκη μας αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον γνώσης, έμπνευσης και δημιουργίας.

Η Athens Comics Library θα φιλοξενεί στους χώρους της εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και σεμινάρια (απευθυνόμενα σε εκπαιδευτικούς και κοινό), με στόχο την ενημέρωση, τη δημιουργική αλληλεπίδραση και την εξοικείωση των ενδιαφερομένων, αποτελώντας παράλληλα χώρο συνάντησης για την εγχώρια κοινότητα δημιουργών comics".

Το υλικό των βιβλιοθηκών μπορεί να ποικίλλει και στο πλαίσιο της έντυπης πνευματικής παραγωγής να πάρει πολλές μορφές. Κάθε μορφή έχει να προσφέρει μια διαφορετική αντίληψη και οπτική γωνία. Στην περιγραφή της βιβλιοθήκης μπορούμε να δούμε εναλλακτικές οπτικές για την έννοια "βιβλιοθήκη" όπως την έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Τα κόμικς έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο\, στο πλαίσιο της μαζικής κουλτούρας, στη διάδοση νέων καλλιτεχνικών μορφών και εκφράσεων, επιτρέποντας ταυτόχρονα την εναλλακτική ανάγνωση υφιστάμενων και παλαιότερων πνευματικών δημιουργιών. Οι βιβλιοθήκες δεν αγνοούν τη διάσταση αυτή και συχνά εντάσσουν τέτοιες συλλογές στο κύριο σώμα που τις απαρτίζει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συλλογή είναι αποκλειστικά μια συλλογή εικονογραφημένων εικόνων που έχουν πολλαπλές αισθητικές και καλλιτεχνικές οπτικές.

Μια επίσκεψη στην Athens Comics Library μπορεί να είναι το έναυσμα για μια διαφορετική προσέγγιση στη γνώση και τον πολιτισμό. Και το αναφέρουμε κατ' αυτόν τον τρόπο γιατί υποθέτουμε ότι οι φίλοι των κόμικς γνωρίζουν ήδη και τη βιβλιοθήκη και την ιδιαίτερη αξία που έχουν αυτά.

 

Καλλίμαχος

kallimachos.avgi@gmail.com

Δείτε όλα τα σχόλια