Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Περί βιβλιοθηκών ... και ταξιδιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών ... και ταξιδιών

Τα παιδιά, τα παραμύθια και οι συνεργασίες μεταξύ απομακρυσμένων βιβλιοθηκών είναι το ωραίο πρόγραμμα που τρέχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας:

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, στο πλαίσιο της φιλαναγνωστικής χειραψίας με τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου, συνεχίζει το επιτυχημένο εμβόλιμο πρόγραμμα ανταλλαγής ιστοριών, με τίτλο: «Τα παραμύθια μάς ταξιδεύουν...».

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η επικοινωνία και η ανταλλαγή παραμυθιών με απομακρυσμένες αναγνωστικές κοινότητες. Οι βιβλιοθήκες και τα σχολεία, ως κοινωνιολογικοί χώροι μπορούν να λειτουργήσουν ως πεδία δημιουργικής δράσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ ατόμων, ομάδων, φορέων και ρόλων.

Οι στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος, αφορούν το μοντέλο επικοινωνίας:

* Αλληλεπίδρασης μεταξύ των αναγνωστών και των βιβλιοθηκονόμων.

* Αλληλεπίδρασης της βιβλιοθήκης με την κοινότητα των αναγνωστών.

* Αλληλεπίδρασης των βιβλιοθηκών.

* Αλληλεπίδρασης των βιβλιοθηκών και των σχολικών τάξεων.

Σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής”

Απρίλιος - Μάιος. Με αφορμή το βιβλίο «Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου» της Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου, τα παιδιά θα γράψουν και θα αφηγηθούν τα δικά τους παραμύθια. Το παραγόμενο υλικό θα επικοινωνηθεί με την μορφή που η κάθε ομάδα αποφασίσει. Τέλος, οι συνεργαζόμενες ομάδες θα παρουσιάσουν με δημιουργικό τρόπο τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου τους.

Σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου

Απρίλιος - Μάιος. Με αφορμή το βιβλίο « Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου» της Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου, θα λειτουργήσει διαδικτυακό εργαστήριο τηλεκπαίδευσης δημιουργικής γραφής. Οι δύο ομάδες θα δουλεύουν παράλληλα, με αφορμή πάντα ένα διαφορετικό παραμύθι. Το παραγόμενο υλικό θα επικοινωνηθεί με τη μορφή που η κάθε ομάδα αποφασίσει. Τέλος, οι συνεργαζόμενες ομάδες θα παρουσιάσουν με δημιουργικό τρόπο τους ανθρώπους τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου τους.

Οι ιστορίες και τα παραμύθια ταξιδεύουν μέσω των βιβλιοθηκών στους αναγνώστες των απομακρυσμένων μεταξύ τους βιβλιοθηκών, δημιουργώντας μια κοινότητα ιδεών και αναγνώσεων. Έρχονται σε επαφή παιδιά από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, μοιράζονται τα παραμύθια τους, ανταλλάσσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν πλέον πολλές μορφές συμπράξεων και εικονικών ταξιδιών, ανταλλαγές ιστοριών και παραμυθιών, γνωριμίας και αλληλεπίδρασης. Και ο φυσικός χώρος της βιβλιοθήκης είναι αυτός που σαν όχημα θα ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες στον χώρο και στον μύθο.

Ειδικά στην προκείμενη περίπτωση, όπου η πρωτοβουλία προέρχεται από μια βιβλιοθήκη της περιφέρειας και απευθύνεται σε κοινότητες και βιβλιοθήκες της περιφέρειας, η δράση αποκτά περισσότερο νόημα γιατί επιτρέπει τη γνωριμία των παιδιών με άλλα παιδιά από μέρη που κατά πάσα πιθανότητα θα ταξιδέψουν και θα γνωρίσουν δύσκολα. Οι βιβλιοθήκες είναι ικανές να εκμηδενίσουν τις αποστάσεις και να ενώσουν παιδιά και ιστορίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL