Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Περί βιβλιοθηκών... και παιδιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και παιδιών

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA) εξέδωσε πρόσφατα την αναθεωρημένη έκδοση των οδηγιών της για της υπηρεσίες βιβλιοθηκών προς παιδιά ηλικίας 0-18 ετών. Διαβάζοντας αυτές τις οδηγίες δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε μερικά από αυτά που γράφουν:

"Η αποστολή της παιδικής βιβλιοθήκης είναι να υπηρετεί ως πληροφοριακό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο, το οποίο συγκεντρώνει και διαθέτει, ουσιαστικά προσβάσιμη για την ηλικία και τις δεξιότητες, κατάλληλη πληροφόρηση, προγράμματα και υπηρεσίες, σε όλες τις γλώσσες της πολυπολιτισμικής κοινότητας των παιδιών, των γονιών τους και των κηδεμόνων τους. Η αναγνώριση του γραμματισμού, της εκπαίδευσης και της ανάγνωσης είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα ως κεντρικοί πυλώνες στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Ο σκοπός των παιδικών βιβλιοθηκών είναι να παρέχουν πηγές και υπηρεσίες σε μια ποικιλία μέσων για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των παιδιών όλων των ηλικιών και δεξιοτήτων, για την εκπαιδευτική, πληροφοριακή και προσωπική τους ανάπτυξη. Αυτό εμπεριέχει την αναψυχή και την ψυχαγωγία, καθώς επίσης και την υποστήριξη της παιδικής υγείας και ευζωίας. Οι υπηρεσίες βιβλιοθηκών για παιδιά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας προσφέροντας στα παιδιά πρόσβαση σε ευρεία και ποικίλη επιλογή πηγών γνώσεων, ιδεών και απόψεων.

Στόχοι μιας παιδικής βιβλιοθήκης είναι: Να διευκολύνει το δικαίωμα κάθε παιδιού στην πληροφόρηση, τον γραμματισμό, τον πολιτισμό, την διά βίου εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση κατά τις ώρες της ψυχαγωγίας. Να παρέχει στα παιδιά πρόσβαση σε ποικιλία κατάλληλων πηγών και μέσων. Να βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού. Να παρέχει πολιτιστικά και δημιουργικά προγράμματα προσανατολισμένα στην ανάγνωση και τον γραμματισμό. Να παρέχει δράσεις που απευθύνονται στα παιδιά, στους γονείς και στους κηδεμόνες. Να αντιμετωπίζει τα εμπόδια για τα παιδιά και να υποστηρίζει την ελευθερία και την ασφάλειά τους. Να ενθαρρύνει τα παιδιά να γίνουν άτομα και πολίτες με αυτοπεποίθηση και ικανότητες. Να διευκολύνει συνέργειες με την κοινότητα, έτσι ώστε από κοινού να παρέχουν προγράμματα και υπηρεσίες σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν στα όρια της κοινότητας".

Το κείμενο συνεχίζει με πολλές λεπτομέρειες καταγράφοντας τις καλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν. Ένα κείμενο οδηγιών που καλό θα ήταν να διαβαστεί κυρίως από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Και αν οι τωρινές μέρες, οι εορταστικές, είναι γεμάτες παιδικά χαμόγελα και κουβέντες για το παιδί, ένα ισχυρό δίκτυο παιδικών βιβλιοθηκών θα κράταγε αυτό το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών για 365 μέρες τον χρόνο, και όχι μόνο τις μέρες με τα κάλαντα και τους κουραμπιέδες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL