Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών... και βραβείων συνέχεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και βραβείων συνέχεια

Η εφημερίδα "The Guardian" βραβεύει κάθε χρόνο τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας με τα βραβεία "Public Service Awards". Οι κατηγορίες ποικίλλουν κάθε χρόνο. Για το 2018 στην κύρια κατηγορία το βραβείο κέρδισε η υπηρεσία βιβλιοθήκης στο Cheshire West and Chester. Όπως αναφέρουν στο σχετικό άρθρο τους, σχετικά με τη βράβευση, η βιβλιοθήκη τα τελευταία χρόνια (και μέχρι το 2016) έχασε περί τις 100.00 επισκέψεις ετησίως. Με τις περικοπές στις βιβλιοθήκες του Ηνωμένου Βασιλείου κάτι τέτοιο φαινόταν άλλη μία ιστορία μιας βιβλιοθήκης που οδεύει στο κλείσιμο. Το δημοτικό συμβούλιο, όμως, είχε άλλη άποψη. Χρηματοδότησε με 33 εκατ. λίρες την ανακατασκευή ενός εγκαταλειμμένου κινηματογράφου στο κέντρο της πόλης σε βιβλιοθήκη που περιέχει κινηματογραφική και θεατρική αίθουσα, δημιουργώντας έτσι μία ενιαία πολιτιστική υποδομή στο κέντρο της.

Οι δημοτικές αρχές θεώρησαν ότι στην εποχή της κρίσης μία μεγάλη επένδυση στον πολιτισμό δεν θα δώσει μόνο ώθηση στις βιβλιοθήκες αλλά και στην πολιτιστική ζωή της πόλης και στην αφύπνιση της κοινότητας. Πήρε χρόνια για να σχεδιαστεί, και κυρίως για να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι. Αλλά το όραμά τους ήταν να δοθεί προτεραιότητα στη βιβλιοθήκη, ούτως ώστε να υπογραμμιστεί η ώθηση στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δυνατότητες, κυρίως για τους νέους ανθρώπους. Επίσης αναγνώρισαν πως, ενώ η πόλη δέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, δεν είχε μία εστία πολιτισμού. Στο νέο κτήριο δόθηκε έμφαση στη συλλογή βιβλίων, τα οποία βρίσκονται παντού σε αυτό, στις αίθουσες και στους διαδρόμους. Η ενοποίηση επίσης της βιβλιοθήκης με τον κινηματογράφο και το θέατρο δημιούργησε μοναδικές δυνατότητες για κοινές πολιτιστικές δράσεις, όπως για παράδειγμα το φεστιβάλ που γιορτάζει τις διαφορετικές γλώσσες που μιλούν οι κάτοικοι της κοινότητας.

Το έργο απλώνει τα φτερά του και εκτός των ορίων της κοινότητας, καθώς 1.514 από τα 16.500 νέα μέλη της βιβλιοθήκη κατοικούν εκτός του δήμου. Οι θετικές αλλαγές αφορούσαν επιπλέον την ίδια τη διάθεση των εργαζομένων στη βιβλιοθήκη να δημιουργήσουν έναν νέο πολιτιστικό πυρήνα στην πόλη. Αντίκτυπο έχει και στις υπόλοιπες 23 βιβλιοθήκες του δήμου, καθώς όλες αποκτούν νέο πρόσωπο στα μέλη της κοινότητας που εξυπηρετούν, καθώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών γίνονται πλέον πιο ενεργοί, και δημιουργούν λέσχες ανάγνωσης και συζήτησης στις τοπικές τους βιβλιοθήκες. Οι αριθμοί λένε ότι οι επισκέψεις αυξήθηκαν από 1,37 εκατ. σε 1,96 εκατ. και τα εγγεγραμμένα μέλη κατά 6%.

Δίκαια το νέο κτίριο κέρδισε το βραβείο της καλύτερης δημόσιας υπηρεσίας της χρονιάς. Ένα βραβείο που υπογραμμίζει τον πολλαπλό ρόλο που παίζει η βιβλιοθήκη στην κοινότητα που εξυπηρετεί και αναδεικνύει πώς γίνεται πολιτιστική πολιτική και πολιτική ανάγνωσης ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL