Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Περί έρωτος και καθήκοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί έρωτος και καθήκοντος

Κάτω από τον τίτλο «Μοιρόγραφτο» του Γιάννη Πανούση (εκδ. Σιδέρης), μπορούμε να το καταχωρήσουμε σε υποκατηγορίες, τις αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις μεταξύ έρωτος και καθήκοντος, αυτοσυντήρησης και αυτοθυσίας, σκοπών και μέσων, μεταξύ πίστης και λογικής Μ’ έναν εσωτερικό ρυθμό υποδορίως ελεγειακό να έχει την έγνοια να νανουρίζει τον άνθρωπο και το μυαλό του, πάνω σε μια ξύπνια νάρκη αυτογνωσίας και κριτικής.

«Νέμεσις;»: «Η Ιστορία / ούτε διαψεύδει ούτε δικαιώνει / αμετάκλητα / Αφήνει όλους τους λογαριασμούς / ανοιχτούς «Οφθαλμ-Απάτες»: «Το μάτι του μέλλοντος / θάμπωσε από τις ακτινοβολίες / των ηλεκτρονικών μηνυμάτων / κι από τον κουρνιαχτό / των υπερηχητικών αισθημάτων».

Λίγο προζύμι έχει τη δύναμη να ζυμώσει ολόκληρο το ζυμάρι. Ο φίλος μου ποιητής Γιάννης Πανούσης έχει τη δύναμη, πίστη, ελπίδα και αγάπη (αλληλεγγύη) να δράσει αφού είναι καλύτερη μια καταστροφική αλήθεια παρά ένα χρήσιμο ψεύδος.

«Ωδή στην πατρίδα»: «Πατρίδα που σε γνώρισα / στ’ αναγνωστικά του σχολείου / πάνω στο λόφο του Κολωνού / Πατρίδα που σ’ αγάπησα / στις διηγήσεις του περήφανου παππού / πλάι στη σβησμένη ξυλόσομπα / Πατρίδα που σε ανακάλυψα / μέσα στις σκοπιές της ομιχλώδους Λάρισας / Πατρίδα που σε θαύμασα / στις απαντοχές της Κομοτηνής».

Ασφαλώς, η προσγείωση είναι περίπου όπως η απόγνωση. Δεν υπάρχει (θεραπεία) ούτε οίκτος, ούτε έλεος απ’ τον καπιταλισμό. Το έγκλημα παραμένει. Στην οφθαλμαπάτη δεν υπάρχουν πουλιά! Ελευθερία.

«Επίδομα θέρμανσης 2018»: «Πετάχτηκε η σπίθα απ’ τα κάρβουνα / του μαγκαλιού / Ο παππούς κοιμόταν, / το παιδί που διάβαζε δεν την πρόλαβε, / βρήκε ανοιχτό το φωταγωγό η σπίθα κι ανέβηκε / στην ταράτσα / για να πάρει αέρα πριν σβήσει και ξεψυχήσει».

Ο ποιητής Γιάννης Πανούσης έχει το προνόμιο να περπατά απάνω σ’ ένα τεντωμένο σκοινί. Αφού στον «Απο-λογισμό» γράφει: «Τόσα ήξερα / Τόσα πίστευα / Τόσα έδωσα / Τόσα άντεξα / Τόσα άξιζα / Για τα υπόλοιπα / ας με κρίνουν / οι Θεοί των ανθρώπινων λαθών / και το DNA των λαθών της φύσης».

Παναγιώτης Καραβασίλης, αναλυτής συστημάτων πληροφορικής, συγγραφέας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL