Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Περί βιβλιοθηκών... και βραβείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και βραβείων

Τα βραβεία των Ηνωμένων Εθνών (Η.Ε.) “UN World Summit Awards” είναι ένα μοναδικό σύστημα βραβεύσεων το οποίο επιλέγει και προωθεί τοπικές ψηφιακές καινοτομίες με υψηλή επιρροή στις τοπικές κοινωνίες. Συνδυάζοντας μια σειρά από διεθνή γεγονότα και δράσεις με ένα παγκόσμιο δίκτυο νεοφυών επιχειρήσεων, ομιλητών, ειδικών και κυβερνητικών ηγετών, των ακαδημαϊκών κοινοτήτων και της κοινωνίας των πολιτών, τα WSA είναι μία διεθνής πλατφόρμα για παραδείγματα αιχμής στο πώς μπορούν οι τεχνολογίες πληροφορικής να έχουν επίδραση στην κοινωνία. Τα βραβεία πλαισιώνουν επίσης τους στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη των Η.Ε.

Για ένα τέτοιο βραβείο λοιπόν είναι υποψήφια η Εθνική Βιβλιοθήκη της Λευκορωσίας, για την ιστοσελίδα της. Πώς μπορεί όμως μια βιβλιοθήκη να είναι υποψήφια για ένα τέτοιο βραβείο; Τι σχέση μπορεί να έχει με την καινοτομία, την ψηφιακή τεχνολογία και τους στόχους της ατζέντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη; Ας δούμε το σκεπτικό της ένταξης της εν λόγω βιβλιοθήκης στους υποψήφιους για το βραβείο:

Το σώμα των κριτών διάλεξε τον ιστοχώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Λευκορωσίας ως μιας μεγάλης κλίμακας πηγή, σχεδιασμένης να παρέχει πρόσβαση στις πληροφορίες για τη συλλογή της βιβλιοθήκης, εξωτερικές πληροφοριακές πηγές, να παρέχει πληροφορίες και βιβλιογραφικές υπηρεσίες, να τραβά την προσοχή στην πνευματική ζωή της χώρας και να παρουσιάζει τις επιστημονικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές της δράσεις. Η πρόσφατα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα είναι μία πολύγλωσση πλατφόρμα η οποία συνδυάζει έναν μεγάλο αριθμό από υπηρεσίες και πηγές με το αυτοματοποιημένο σύστημα, καθώς και όλα τα πληροφοριακά συστήματα της βιβλιοθήκης. Το βραβείο υπάγεται στην κατηγορία «Πολιτισμός και Τουρισμός».

Έχουμε ξαναγράψει για τον ρόλο των βιβλιοθηκών στην επίτευξη των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης των Η.Ε. Η παρούσα υποψηφιότητα απλώς υπογραμμίζει αυτόν τον ρόλο. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να καινοτομούν και να προσφέρουν εξελιγμένες υπηρεσίες στις κοινότητες που υπηρετούν. Με αφετηρία τα βιβλία, τη γνώση και τις πληροφορίες οφείλουν να στηρίζουν την κοινωνία ποικιλοτρόπως. Μπορούν να παρέχουν εξελιγμένες και συνδυαστικές υπηρεσίες, βασισμένες στις αρχές της λειτουργίας τους, δηλαδή τη διαφύλαξη, χρήση και ανάδειξη των πληροφοριών και των κειμένων.

Σε μια εποχή που η διαχείριση της πληροφορίας καθίσταται η κινητήρια μηχανή τόσο των κοινωνικών όσο και των οικονομικών αλλαγών και προόδου, οι βιβλιοθήκες, εξαιτίας της φύσης τους, έχουν ένα προνομιακό πεδίο δράσης. Οφείλουν να αντιληφθούν λοιπόν τις αλλαγές που συντελούνται και πλάι στα παιδικά τμήματα και στις λέσχες ανάγνωσης που διαθέτουν, να προσθέσουν υπηρεσίες για την κοινότητα σε όλο της το φάσμα. Οι στόχοι των Η.Ε. δίνουν έναν οδηγό για το ποιες μπορεί να είναι οι υπηρεσίες αυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL