Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η ζωή στην περιφέρεια ως «Δυσμενής μετάθεση»

Με ποιητικό λόγο

Μια ενδιαφέρουσα ποιητική ανθολογία με στίχους που αποτυπώνουν το ακριβές περίγραμμα της ελληνικής επαρχίας βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Ο λόγος για την ανθολογία με τίτλο «Δυσμενής μετάθεση» (εκδ. Πηγή), την οποία επιμελήθηκε ο Νικήτας Κακκαβάς.

Πρόκειται για μία ποιητική τοπιογραφία «για όλα εκείνα τα φωτοευαίσθητα αισθήματα, όπως η ευσυγκινησία, η ονειροπόληση, η διαφορετικότητα, η αξιοπρέπεια της μοναξιάς, που ανθίστανται και λαθροβιώνουν στον σκληρό και δύσβατο μεσημβρινό της ελληνικής επαρχίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περιγραφή της έκδοσης.

Άλλωστε ο επιμελητής, γιατρός καρδιολόγος στο επάγγελμα, ζώντας στη Φλώρινα, γνωρίζει τη ζωή στην επαρχία -εξ ου και επέλεξε το συγκεκριμένο μοτίβο για να ανθολογήσει 140 ποιητές και περισσότερα από 300 ποιήματα.

Στο βιβλίο «συνομιλούν» εκπρόσωποι διαφορετικών περιόδων της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, ενώ ο επιμελητής έχει «παντρέψει» κορυφαίους στίχους από εμβληματικούς ποιητές με την ευαισθησία για τη ζωή στην επαρχία που καταγράφουν «ελάσσονες» ποιητές ή ακόμη και ερασιτέχνες και αυτοεκδιδόμενοι.

Με κυρίαρχο το μοτίβο της ζωής εκτός πόλης, στην ανθολογία εκπροσωπούνται κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής ποίησης όπως ο Καβάφης, ο Ρίτσος, ο Ελύτης, ο Αναγνωστάκης, ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, της μεταπολεμικής εποχής, της γενιάς του ’70, αλλά και ποιητές που γεννήθηκαν στη Μεταπολίτευση και δημοσίευσαν έργο τη δεκαετία του ’90.

Δείτε όλα τα σχόλια