Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών... και αρχείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και αρχείων

Στο Δελτίο Τύπου του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη σήμερα ο λόγος:

"Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετείχε με επιτυχία στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου 'Archives in the Age of Digital Humanities', το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Οκτωβρίου στο Colégio do Espírito Santo του Πανεπιστημίου της Έβορα, στην Πορτογαλία. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Νέου Πανεπιστημίου της Λισσαβώνας και το CIDEHUS-UE, μια διεπιστημονική ερευνητική μονάδα με αντικείμενο την Ιστορία και τις Κοινωνικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου της Έβορα.

Η δρ. Δέσποινα Μαγγανάρη, συνεργάτης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και η μόνη ελληνική συμμετοχή που έγινε δεκτή στο συνέδριο, παρουσίασε την ανακοίνωση με τίτλο 'Indexing Byzantium'. Σε αυτήν μίλησε για το αρχείο της καθηγήτριας Ελένης Αντωνιάδη - Μπιμπίκου, ένα από τα λίγα πλήρως ψηφιοποιημένα και αποδελτιωμένα αρχεία στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικό ερευνητικό υλικό με αντικείμενο την ιστορία του Βυζαντίου και της νεότερης Ελλάδας, καθώς και αλληλογραφία με επιφανείς Ευρωπαίους μελετητές. Το αρχείο αυτό σύντομα θα είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο, ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη για την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την πληροφόρηση.

Η Ελένη Αντωνιάδη - Μπιμπίκου (1923-2017) δίδαξε επί σειρά ετών την 'Οικονομική και κοινωνική ιστορία του Βυζαντίου και της Νεότερης Ελλάδας' στην École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) του Παρισιού. Η βιβλιοθήκη, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 7.000 τεκμήρια, περιήλθε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη το 2017. Η συλλογή αποτελείται κατά κύριο λόγο από βιβλία και περιοδικές εκδόσεις που άπτονται ιστορικών θεμάτων, ενώ παράλληλα αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον της ιστορικού για τη διεπιστημονική προσέγγιση και δίνει έμφαση σε έργα προερχόμενα από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών επιστημών. Το αρχείο περιλαμβάνει σημαντικό ερευνητικό υλικό με αντικείμενο την ιστορία του Βυζαντίου και της νεότερης Ελλάδας, μέρος του οποίου είναι αδημοσίευτο, καθώς και αλληλογραφία με επιφανείς Ευρωπαίους μελετητές. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλούσιο υλικό που αφορά στην κοινωνικο-πολιτική της δράση (Αντίσταση, δικτατορία, ειδικότερη δραστηριότητα σχετιζόμενη με την κομμουνιστική Αριστερά). Τμήμα του αρχείου και της συλλογής βιβλίων ανήκαν στον σύζυγό της Αντώνη Αντωνιάδη, μαθηματικό και πολιτικό μηχανικό, που υπήρξε επίσης ανταποκριτής της εφημερίδας 'Ριζοσπάστης' στο Παρίσι."

Στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιαίτερη δυναμική κοινότητα ιδρυμάτων που διαθέτουν βιβλιοθήκες και αρχεία. Ιδρύματα που στεγάζουν πολύτιμο υλικό τόσο για τη μακραίωνη ελληνική ιστορία όσο και για το πρόσφατο παρελθόν. Τα ιδρύματα αυτά λειτουργούν κατά κύριο λόγο σαν δημόσιες βιβλιοθήκες συμβάλλοντας έτσι καίρια στην ανάδειξη του πλούσιου υλικού που διαθέτει η χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL