Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Περί βιβλιοθηκών... και βραβείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και βραβείων


Η CILIP (η Ένωση βιβλιοθηκών του Ηνωμένου Βασιλείου) έχει θεσμοθετήσει το βραβείο "Οι βιβλιοθήκες αλλάζουν ζωές" εδώ και πάνω από είκοσι πέντε χρόνια. Το βραβείο δίδεται σε επιλεγμένες πρωτοβουλίες σχετικές με την υγεία, την ευζωία και άλλες υπηρεσίες βιβλιοθηκών που απευθύνονται στην κοινότητα που εξυπηρετούν σχετικά με τον αυτισμό, την ενδοοικογενειακή βία, τις ψυχικές νόσους κ.ά.

Για τη φετινή χρονιά το βραβείο δόθηκε στη βιβλιοθήκη Mitchell της Γλασκόβης για τις δράσεις υποστήριξης ανθρώπων που είναι άστεγοι - πρόγραμμα In-Reach. Η συνεργασία της βιβλιοθήκης με το Central Citizens Advice Bureau βοηθά αυτούς που ζουν στο περιθώριο της κοινότητας προσφέροντάς τους οικονομικές, νομικές και εργασιακές συμβουλές. Ο Kάρεν Ντόνελι, operation manager της βιβλιοθήκης, εξηγεί: "Μέσω του προγράμματος In-Reach, το προσωπικό της βιβλιοθήκης και του γραφείου ανακάλυψαν ότι ήταν στη μοναδική θέση να εμπλακούν με ένα μέρος της κοινωνίας που είναι δύσκολο να το φτάσει κανείς. Είναι άνθρωποι που μπορεί να πιστεύουν ότι η βιβλιοθήκη δεν έχει τίποτε γι' αυτούς. Το πρόγραμμα In-Reach μάζεψε τον κόσμο από τους δρόμους, σε μερικές περιπτώσεις τους βρήκαν μόνιμη κατοικία ή τους παρείχαν πληροφορίες για επιδόματα που δεν ήξεραν ό,τι τα δικαιούνταν. Πρώτιστα πρόσφερε στους ανθρώπους έναν ζεστό, φιλόξενο και ασφαλή χώρο να υπάρχουν".

Οι κοινωνικοί ρόλοι των βιβλιοθηκών λοιπόν είναι πολλοί. Και απευθύνονται, ή οφείλουν να απευθύνονται, σε όλα τα μέλη της κοινότητας που εξυπηρετούν. Οι άστεγοι είναι μέρος της κοινότητας και εναπόκειται στη βιβλιοθήκη να βρει τρόπους να τους προσελκύσει. Η διάθεση πληροφοριών είναι και δικό τους δικαίωμα. Η πρόσβαση σε έναν χώρο ασφάλειας και ελευθερίας είναι υποχρέωση της Πολιτείας προς όλα τα μέλη της κοινωνίας σε όποια υποομάδα κι αν ανήκουν.

Οι βιβλιοθήκες αλλάζουν ζωές. Είναι σε θέση να αλλάζουν ζωές. Αρκεί οι ίδιες να αντιληφθούν τους ρόλους που καλούνται να παίξουν. Και ακόμα πιο βασικό, να αναγνωρίσουν την κοινότητα που έχουν να εξυπηρετήσουν. Ίσως έφτασε η εποχή που οι βιβλιοθήκες θα βγουν από την παθητική τους ύπαρξη (ανοιχτοί χώροι για όποιον ενδιαφέρεται) και προχωρήσουν σε ενεργές δράσεις. Δράσεις που θα προσελκύουν όλο και περισσότερους και κυριότερα τις ευπαθής κοινωνικές ομάδες, που, εκτός των αστέγων, περιλαμβάνουν τους πρόσφυγες, τους άνεργους κ.λπ. Οι βιβλιοθήκες να καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο κοινωνικό χώρο στις κοινότητες που υπηρετούν.

Για την Ιστορία, το βραβείο συνοδεύεται από ένα πόσο 4.000 λιρών για την ενίσχυση του προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL