Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Περί βιβλιοθηκών... και ρόλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και ρόλων

Έχουμε ξαναγράψει για την κουβέντα που έχει ξεκινήσει σε όλον τον κόσμο σχετικά με τις βιβλιοθήκες του 21ου αιώνα, τον ρόλο που καλούνται να παίξουν, το περιεχόμενο που οφείλουν να διαφυλάξουν, τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν. Οι συζητήσεις κρατούν καλά και ο διάλογος περιλαμβάνει πολλές απόψεις. Από τις συντηρητικές, που θεωρούν τη βιβλιοθήκη αποκλειστικά χώρο ανάγνωσης, μελέτης και πρόσβασης στην πληροφορία, μέχρι τις μεταμοντέρνες και ρηξικέλευθες, που βλέπουν τη βιβλιοθήκη ως χώρο - ακόμα και χωρίς βιβλία.

Δεν είναι κάπου στη μέση η αλήθεια ούτε οι αλλαγές που ήδη συντελούνται στις βιβλιοθήκες όλου του πλανήτη. Είναι μια παράλληλη προς τον δημόσιο διάλογο εξέλιξη που μερικές φορές προλαβαίνει τα επιχειρήματα και άλλοτε τα ακολουθεί. Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποια ελάχιστα στοιχεία κατά την προσωπική μας άποψη.

Βασικό διακριτικό στοιχείο της βιβλιοθήκης σε σχέση με άλλες δημόσιες δομές πολιτισμού είναι τα βιβλία, η διατήρησή τους, η καταγραφή και η ταξινόμησή τους, η διάθεσή τους στο κοινό. Πιο ευρύτερα είναι οι ίδιες διαδικασίες για τις πληροφορίες, όπου και αν καταγράφονται αυτές. Πληροφορίες, γνώσεις, κείμενα είναι ο βασικός πυρήνας πάνω στον οποίο χτίζεται από άποψη περιεχομένου η βιβλιοθήκη. Πρόσβαση ισότιμη, ελεύθερη, ανεμπόδιστη και δωρεάν, είναι από την άλλη μεριά, τα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών που αυτός ο πυρήνας διαμορφώνει.

Αποδεχόμενοι όμως ότι οι βιβλιοθήκες είναι δημόσιες δομές πολιτισμού, αυξάνουμε τους ρόλους και τις υπηρεσίες που αυτή μπορεί να προσφέρει στο κοινό της. Η τοπική βιβλιοθήκη έτσι γίνεται σημείο πρόσβασης όχι μόνο στα κείμενα αλλά και στο ευρύτερο πολιτιστικό προϊόν. Ταινίες, φωτογραφίες, τρισδιάστατα αντικείμενα κ.λπ. παρέχουν πληροφορίες και γνώσεις και ως τέτοια ανήκουν στη συλλογή της βιβλιοθήκης, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους χρήστες της να έχουν πρόσβαση σε υλικά ευρύτερα από το χαρτί.

Οι βιβλιοθήκες είναι οι χώροι που όλες αυτές οι συνιστώσες συναντιούνται με τους ανθρώπους. Έχουν πάψει από καιρό να είναι ησυχαστήρια και μαυσωλεία, έλκουν τις νέες γενιές, τις ψηφιακά γεννημένες γενιές, με νέες υπηρεσίες, ζωντανεύοντας τον χώρο με εργαστήρια μουσικής, οπτικοακουστικών, τρισδιάστατων εκτυπώσεων, ρομποτικής κ.ά. Καταγράφουν τις πληροφορίες της τοπικής κοινωνίας και γίνονται εστιακό σημείο ανατροφοδότησης και πληροφόρησης εντός και εκτός του φυσικού τους χώρου. Έτσι ο χώρος τους καλύπτει το σύνολο της περιοχής που υπηρετούν.

Ως τέτοιες πολυσύνθετες οντότητες πρέπει να ιδωθούν οι βιβλιοθήκες του 21ου αιώνα. Σταυροδρόμια Ιστορίας, γνώσης, πληροφόρησης, πολιτισμού. Σταυροδρόμια πολυσύχναστα από τους ανθρώπους που επιθυμούν να κινηθούν προς κάθε κατεύθυνση. Σημεία αναφοράς, καθεδρικοί του μέλλοντος, στις κοινωνίες που υπηρετούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL