Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ηλεκτρονικές εκδόσεις / Πράσινο φως για μείωση ή και κατάργηση ΦΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλεκτρονικές εκδόσεις / Πράσινο φως για μείωση ή και κατάργηση ΦΠΑ

Σε μεγάλες μειώσεις ή ακόμα και μηδενισμό του ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις (ηλεκτρονικό βιβλίο και εφημερίδες στο Ίντερνετ) μπορούν να προχωρήσουν πλέον τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη χθεσινή συμφωνία των "28" στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, με την πρόταση Οδηγίας που είχε διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Δεκεμβρίου 2016. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια προκειμένου να συμφωνήσουν οι 28 χώρες της Ε.Ε., με την πρόταση που εξ αρχής είχε υποστηριχθεί ευρύτατα από τη Γερμανία και τη Γαλλία προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι κανόνες για τον ΦΠΑ που ισχύουν στα ηλεκτρονικά βιβλία και τις ιντερνετικές εφημερίδες με αυτούς των έντυπων.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο Eυρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτηρίζοντάς την "πολύ σημαντική στιγμή" καθώς "η διάταξη που υιοθετείται θα αποτελέσει αληθινό στήριγμα για τη δημιουργία, την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης". Επίσης έκανε λόγο για "αληθινή πρόοδο" επισημαίνοντας ότι "οφείλουμε να ζουμε στην εποχή μας και να ξέρουμε πως ένα βιβλίο είναι βιβλίο όπου κι αν έχει γραφεί".

Στα φορολογικά θέματα, πρέπει να επιτυγχάνεται ομοφωνία των 28 χωρών - μελών για να μπορεί να υιοθετηθεί μια ευρωπαϊκή πρόταση, γεγονός που καθιστά τις μεταρρυθμίσεις δυσκολότερες σ' αυτόν τον τομέα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει από την πλευρά του τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει, όμως η γνωμοδότησή του δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και τα κράτη - μέλη ελέγχουν όλες τις φορολογικές αποφάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL