Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Το μετέωρο βήμα της μεσαίας τάξης στην εποχή των Μνημονίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μετέωρο βήμα της μεσαίας τάξης στην εποχή των Μνημονίων

Όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης είχε την τιμητική της. Ένιωσε τα προαπαιτούμενα των δανειστών στο πετσί της, μπήκε στο κέντρο των συζητήσεων, αναμετρήθηκε με συνθήκες κατάρρευσης και ανθεκτικότητας. Τελικά τα κατάφερε; Αυτή ακριβώς τη συνθήκη επιχειρεί να φωτίσει το βιβλίο της Βάλιας Αρανίτου "Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα την εποχή των Μνημονίων. Μεταξύ κατάρρευσης και ανθεκτικότητας" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο, εκκινώντας από τα εργαλεία που κληροδότησαν τόσο η μαρξιστική σκέψη όσο και η ανάλυση του Νίκου Πουλατζά.

Στη μελέτη της η συγγραφέας διερευνά, τόσο θεωρητικά όσο και με εκτενέστατα εμπειρικά στοιχεία, τι πραγματικά συνέβη στην ελληνική μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της κρίσης και επιχειρεί μια ψύχραιμη και τεκμηριωμένη ανάλυσης της κατάστασης και της δυναμικής που παρουσιάζει αυτό το κοινωνικό στρώμα την εποχή των Μνημονίων.

Ανατρέχοντας στη διαπίστωση του Νίκου Πουλαντζά ότι "η μικροαστική τάξη αποτελεί τη λιδία λίθο της μαρξιστικής ανάλυσης για τις τάξεις", η Βάλια Αρανίτου υπογραμμίζει ότι "αυτή η προσέγγιση γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη στην περίπτωση της ελληνικής κοινωνίας, που χαρακτηρίζεται από μια πραγματικά διογκωμένη μεσαία τάξη τόσο παραδοσιακή όσο και νέα. Το ερώτημα που τίθεται διαρκώς και απασχολεί και τη μελέτη μου είναι κατά πόσο η κρίση επηρέασε αυτή τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας" επισημαίνει η κοινωνική επιστήμονας, καθηγητρία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Μακριά από ενοχοποιήσεις αλλά και εξιδανικεύσεις, πέρα από δημοσιογραφικές, ιμπρεσιονιστικές αναλύσεις και πολιτικά ιδιοτελείς παρεμβάσεις για το ζήτημα, το βιβλίο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής περίπτωσης, παρουσιάζει το "μετέωρο βήμα αυτής της τάξης στη σημερινή συγκυρία και προοπτική της". Ταυτόχρονα, συγκεντρώνει σε μια διεπιστημονική βάση το σύνολο της θεωρητικής συζήτησης για τη μεσαία τάξη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. "Η θεωρητική συζήτηση είναι απόλυτα κομβική" υπογραμμίζει η συγγραφέας, αναδεικνύοντας μια συνθήκη που δυστυχώς στις μέρες μας τείνει να παρακάμπτεται. "Η θεωρία είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως οδηγός κατανόησης της συγχρονίας" επισημαίνει, προσθέτοντας παράλληλα ότι "αυτή τη συζήτηση δεν μπορούμε να την παρακάμψουμε, όπως δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για τη μεσαία τάξη, όταν μάλιστα αυτή συχνά αποτελεί τον εγγυητή της διατήρησης και της θωράκισης της δημοκρατίας".

"Η μεσαία τάξη κατέρρευσε;" τη ρωτάμε. "Φαίνεται πως διασώζεται. Βέβαια, υπέστη σοβαρότατες απώλειες, υπέστη μία καθίζηση, χωρίς όμως να μεταβάλλει τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας" μας λέει, διευκρινίζοντας ότι "παρότι για μεγάλο διάστημα στην περίοδο της κρίσης διαπιστώναμε τη μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας και των εισοδημάτων των πολιτών, παρότι στα πρώτα χρόνια της κρίσης καταγράφηκαν και πολλές κλειστές επιχειρήσεις, ωστόσο η μεσαία τάξη, άλλοτε με το μανδύα της μικροεπιχειρηματικότητας ή της αυτοαπασχόλησης ή και ακόμα με τη μορφή των start ups, φαίνεται πως όχι μόνο διασώθηκε αλλά και να επανακάμπτει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL