Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Περί βιβλιοθηκών... και φεμινισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και φεμινισμού

"Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης δημιουργεί την πρώτη Λέσχη Ανάγνωσης Φεμινιστικής Λογοτεχνίας. Η Λέσχη θα διαπραγματευτεί θέματα που αφορούν άνδρες και γυναίκες. Υπάρχουν κάποια βιβλία που η ανάγνωσή τους δεν είναι μια επιφανειακή απόλαυση τις ημέρες των διακοπών ή των ωρών που αποφασίζει κάποιος να χαλαρώσει από την καθημερινότητα. Είναι αναγνώσματα - σταθμοί, με βαθύτερα νοήματα και μηνύματα που θα «βγουν» αργότερα στην επιφάνεια.

Μέσα από τις σελίδες της φεμινιστικής λογοτεχνίας βλέπουμε την πορεία της χειραφέτησης της γυναίκας, τους αγώνες της, κρυφούς και φανερούς, και γνωρίζουμε από κοντά τη γυναίκα του χθες και του σήμερα. Τη λέσχη συντονίζει η φιλόλογος Σοφία Τατίδου και οι συναντήσεις της λέσχης θα πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα αρχίζοντας την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, στις 18.30, στον 1ο όροφο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης".

Σε μία εποχή όπου ανθεί η γυναικεία λογοτεχνία του σωρού, με γυναίκες στον ρόλο που τους έδωσε η πατριαρχία, οι βιβλιοθήκες συγκεντρώνουν βιβλία που ανοίγουν νέους ορίζοντες σκέψης. Οι λέσχες ανάγνωσης στις βιβλιοθήκες σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν στα κείμενα, να τα κατανοήσουν με διαφορετικές οπτικές, να τα εσωτερικεύσουν με πιο δραστικούς τρόπους.

Έτσι η δημιουργία εξειδικευμένων λεσχών ανάγνωσης υποστηρίζει τους ανθρώπους που επιλέγουν να συμμετέχουν στην ανάλυση και την κατανόηση συγκεκριμένων θεμάτων. Οι βιβλιοθήκες ταυτόχρονα έχουν -ή οφείλουν να έχουν- ενεργό ρόλο στην κοινωνία όπου εδράζονται. Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας, άρα και του άντρα κατ' επέκταση, είναι ένα σημαντικό ζήτημα.

Η αντιδιαστολή της βιβλιοθήκης ως παραγωγού πολιτισμού με την τηλεόραση των ημερών μας είναι τεράστια. Όταν το σύγχρονο τηλεοπτικό προϊόν επενδύει στους κυρίαρχους ρόλους των φύλων, ειδικά μέσα από εκπομπές - ριάλιτι για τον έρωτα, την αγάπη, τις σχέσεις, το σώμα, η βιβλιοθήκη έρχεται να υπενθυμίσει πολλά πράγματα.

Μέσα από μία τέτοια λέσχη ανάγνωσης γίνεται κατανοητό ότι τίποτε δεν χαρίστηκε, η θέση της σημερινής γυναίκας δεν ήταν πάντα δεδομένη και αυτή η κατάσταση δεν είναι πάγια. Οι αγώνες και το φεμινιστικό κίνημα είναι αυτά που έδωσαν την ώθηση. Ώθηση για μια κοινωνία πιο ελεύθερη και πιο ισότιμη. Και ότι αυτοί οι αγώνες δεν έχουν τελειώσει.

Τα βιβλία και οι δράσεις μιας βιβλιοθήκης έρχονται αρωγοί στους αγώνες των ανθρώπων. Διαμορφώνουν συνειδήσεις. Ενθαρρύνουν την αυτογνωσία και την ιστορική γνώση. Υποστηρίζουν την κοινωνία που υπηρετούν. Ξεφεύγουν από τις επιβαλλόμενες ιδέες του συρμού και σπρώχνουν τον άνθρωπο να κάνει βήματα προς τα εμπρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL