Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών... και κτηρίων

Άλλο ένα λαμπρό κτήριο βιβλιοθήκης ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Το κτήριο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Ένας σημαντικός παράγοντας στη λειτουργία των βιβλιοθηκών σε κάθε χώρα είναι ο χώρος στον οποίο στεγάζονται. Αυτό αφορά όλες τις μορφές των υπηρεσιών που προσφέρονται. Τα σχολεία χρειάζονται συγκεκριμένα κτήρια, άλλα τα νοσοκομεία, άλλα οι εφορίες κ.ο.κ. Έτσι και οι βιβλιοθήκες χρειάζονται κτήρια που να έχουν κατασκευαστεί ειδικά γι' αυτόν το λόγο. Να εφαρμόζουν αρχές και πρότυπα για τη λειτουργία τους.

Για χρόνια στη χώρα μας οι βιβλιοθήκες στεγάζονταν (και η πλειονότητά τους στεγάζεται ακόμα) σε κτήρια ακατάλληλα, σε κτήρια που κατασκευάστηκαν για άλλους σκοπούς. Αυτό από μόνο του αποτελεί εμπόδιο για την ορθή ανάπτυξη των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει μία βιβλιοθήκη. Παλιά σχολεία, ισόγεια σε δημόσια κτήρια, δωμάτια σε γραφεία δεν αποτελούν με κανέναν τρόπο κτήρια βιβλιοθηκών.

Ευτύχημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να στεγάζονται οι βιβλιοθήκες σε κτήρια που είτε κατασκευάστηκαν εξαρχής για να είναι βιβλιοθήκες είτε υπέστησαν ριζική ανακαίνιση που τα κάνει κατάλληλα για να λειτουργήσουν στο ιδιαίτερο περιβάλλον και τις ανάγκες μιας βιβλιοθήκης. Με τη χαρά να υποδεχόμαστε ένα τέτοιο κτήριο, ειδικά στην περιφέρεια, αντιγράφουμε από το Δελτίο Τύπου:

"Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης ανακοινώνει την έναρξη της πιλοτικής της λειτουργίας τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στο καινούργιο της πλέον κτήριο επί της οδού Δαβάκη 9 (απέναντι από τον δημοτικό κήπο Κοζάνης).

Αρχικά θα δοθεί σε λειτουργία το αναγνωστήριο, το παιδικό τμήμα και το media lab, ενώ θα τεθεί στη διάθεση του κοινού και η νέα αίθουσα των παλαιτύπων καθώς και των περιοδικών με ωράριο από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Στο ισόγειο επίσης θα λειτουργήσει και το πωλητήριο των εκδόσεων της ΚΔΒΚ.

Για τις ανωτέρω λειτουργίες οι χρήστες θα εξυπηρετούνται στους χώρους του νέου κτηρίου, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα λειτουργήσει και το δανειστικό τμήμα μετά την ολοκλήρωση της αντιστοίχισης των τεκμηρίων.

Τα εγκαίνια της νέας Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 στις 11.00 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Είμαστε σίγουροι πως το νέο αυτό κτήριο θα σηματοδοτήσει τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, θα αποτελέσει έναν νέο πόλο έλξης, όχι μόνο για τους κατοίκους της Κοζάνης, και θα προσθέσει στην πόλη αξία και υπεραξία. "Καλορίζικο", που λέει και ο λαός μας.

 

Καλλίμαχος

kallimachos.avgi@gmail.com

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις