Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Περί βιβλιοθηκών... και βιβλίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και βιβλίων

Η στήλη δεν διεκδικεί να γίνει στήλη βιβλιοκριτικής. Παρ' όλα αυτά κατά καιρούς σας παρουσιάζουμε βιβλία που έχουν ένα σχετικό ενδιαφέρον για τα θέματα που διαπραγματευόμαστε από αυτό εδώ το σημείο της εφημερίδας.

Ένα τέτοιο βιβλίο έπεσε στα χέρια μας πρόσφατα. «Η Χαμένη Αναγνώστρια» του Fabio Stassi, σε μετάφραση της Δήμητρας Δότση από τις εκδόσεις Ίκαρος (2018). Καταρχήν το ενδιαφέρον μας το τράβηξε ο ίδιος ο τίτλος. Αλλά πιάνοντας το βιβλίο στα χέρια διαβάζουμε στο βιογραφικό του συγγραφέα: «...Είναι συγγραφέας, υπεύθυνος ιταλικής λογοτεχνίας σε γνωστό εκδοτικό οίκο της Ιταλίας και ταυτόχρονα εργάζεται σε μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Ιταλίας...». Άνθρωπος του βιβλίου και των βιβλιοθηκών δηλαδή.

Ο ήρωάς του είναι ένας άνεργος φιλόλογος που μετά από κάποια σεμινάρια ανοίγει γραφείο προσφοράς ψυχολογικής στήριξης και βοήθειας με τη θεραπευτική χρήση των λογοτεχνικών βιβλίων. Κουβεντιάζει με τους «ασθενείς» του (μιας και πολλοί τον αποκαλούν «γιατρό») και προτείνει λογοτεχνικά αναγνώσματα προς συζήτηση και ανάλυση.

Οι δρόμοι του τον βγάζουν ταυτόχρονα σε ένα συνοικιακό παλαιοβιβλιοπωλείο και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιταλίας. Η πλοκή πλέκεται γύρω από τη λίστα αναγνωσμένων βιβλίων μιας εξαφανισμένης γειτόνισσας, αλλά τελικά αυτό είναι μόνο η αφορμή για να μας ταξιδέψει ο συγγραφέας στον πλούτο της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Έχει αναλυθεί διεξοδικά -και από αυτήν εδώ τη στήλη- η θεραπευτική δράση της ανάγνωσης. Επίσης έχει υπογραμμιστεί πολλές φορές ότι η βιβλιοθήκη ως ουδέτερος χώρος λειτουργεί επίσης θεραπευτικά στους ανθρώπους που την επισκέπτονται. Το κατάλληλο βιβλίο μπορεί να απαλύνει έναν πόνο, να αρχίσει τη γιατρειά μιας εσωτερικής πληγής, να αλλάξει τη διάθεση, να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ανάλυσης της εσωτερικής μας διαδρομής.

Μία από τις δουλειές του βιβλιοθηκονόμου -κατ’ επέκταση- είναι να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στο βιβλίο και τον αναγνώστη. Το επάγγελμά του προϋποθέτει ότι έχει την ικανότητα να «διαβάσει» τον αναγνώστη πριν του προτείνει κάποιο βιβλίο. Προϋποθέτει βέβαια πάντα ότι αυτός, ο βιβλιοθηκονόμος δηλαδή, έχει μια στέρεη και καλή γνώση του βιβλιακού υλικού που συγκεντρώνει η βιβλιοθήκη του.

Σε μέρες δύσκολες για τη χώρα, όπου οι πληγές που άνοιξαν στις ψυχές των ανθρώπων θα μένουν ανοιχτές και μετά την αποχώρηση των τηλεοπτικών συνεργείων από τους τόπους της τραγωδίας, τα βιβλία θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να στηρίξουν τους ανθρώπους αυτούς. Βιβλία για θεραπεία και βιβλιοθήκες ψυχής ιατρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL