Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Σωτήρης Βαλντέν: "Το βιβλίο μου αποτελεί προσωπική μαρτυρία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωτήρης Βαλντέν: "Το βιβλίο μου αποτελεί προσωπική μαρτυρία"

Μεγάλες αγκαλιές, θερμούς χαιρετισμούς, ατέλειωτες κουβέντες, βροντερά γέλια αλλά και αυθόρμητη συγκίνηση περιείχε η παρουσίαση του βιβλίου του Σωτήρη Βαλντέν, το βράδυ της Τετάρτης, στον κήπο του κτηρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε ένα προσκλητήριο παλιών συντρόφων της ανανεωτικής Αριστεράς, του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Ρήγα Φεραίου, αντιστασιακών, συναγωνιστών, κομματικών και φοιτητικών στελεχών κατά την περίοδο της χούντας, νυν πολιτικών, βουλευτών και υπουργών.

Το βιβλίο "∆ικτατορία και αντίσταση, 1967-1974, Προσωπική μαρτυρία" των εκδόσεων Θεμέλιο, παρουσιάστηκε από τους Γιάννη Βούλγαρη, Παύλο Κλαυδιανό και Κατερίνα Λαµπρινού. Η απουσία λόγω ασθένειας του Σταύρου Τσακυράκη, που θα συμπαρουσίαζε το βιβλίο, σχολιάστηκε στην έναρξη της εκδήλωσης με θερμά και συγκινητικά λόγια αγάπης από τον συγγραφέα. “Για τη γενιά μου, η περίοδος της δικτατορίας είναι τα νιάτα μας. Αναπολούμε στιγμές, ειρωνευόμαστε κάποιες υπερβολικές αφηγήσεις που μας παρουσιάζουν ως Καραϊσκάκηδες, ωστόσο η δικτατορία δεν ήταν πάρτι" ανέφερε ο Σ. Βαλντέν, που δεν παρέλειψε να ομολογήσει: “Πρέπει να αποδεχθούμε χωρίς πικρίες και αλληλοκατηγορίες ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια όλοι εμείς πήραμε πολύ διαφορετικούς δρόμους. Κι όμως, θα ήταν άδικο να αρνηθούμε ότι το κοινό μας αντιδικτατορικό παρελθόν και η κοινή στράτευση επί δικτατορίας σαν ανανεωτική Αριστερά έχει αφήσει κάποια ίχνη και μια ορισμένη αλληλεγγύη, συναισθηματική αλλά και πολιτική. Η μεγάλη και πλουραλιστική παρουσία σας εδώ σήμερα αντανακλά σε κάποιο βαθμό αυτή τη μεταξύ μας δημοκρατική αλληλεγγύη".

Εξήγησε ότι το βιβλίο του «δεν αποτελεί Ιστορία της αντίστασης ούτε του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος ούτε καν Ιστορία του Ρήγα Φεραίου, αλλά προσωπική μαρτυρία". Πρόκειται για την προσωπική διαδρομή ενός κολεγιόπαιδου στην Αριστερά και την αντίσταση, τη συνάντηση του αριστερού φοιτητή με το κλίμα στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μετά τον Μάη του '68, την αντίσταση στην Ελλάδα και το ΚΚΕ Εσωτερικού. Το τρίτο μέρος, που παρουσιάζει ίσως κι ένα ενδιαφέρον για τον ιστορικό, περιγράφει την ιστορία της ΚΟΣ και του επανιδρυμένου Ρήγα Φεραίου το '72-'74".

Με ζηλευτή άνεση λόγου και υψηλή αίσθηση του χιούμορ, ο Σωτήρης Βαλντέν, κλείνοντας την παρουσίαση, προκάλεσε αυθόρμητα γέλια στο κοινό λέγοντας: "Η αφήγηση έχει ένα κοινό στοιχείο με τις ιστορίες του Τεν Τεν, είναι περίπου ασεξουαλική. Στην πραγματικότητα θα μπορούσε να γράψει κανείς μια παράλληλη ιστορία όλων όσων περιγράφω στο βιβλίο μου, αλλά με πληροφορίες και στόρι ανάλογο με αυτό του τραγουδιού του Κηλαηδόνη 'τα 'φτιαξε ο Μηνάς με τη Μαρίνα...' κ.λπ. Επέλεξα να μην το κάνω και πιστεύω ότι θα συμφωνείτε. Όχι πάντως ότι δεν θα είχε και την πλάκα του!".

Για μια "μαρτυρία πολύτιμη, υψηλής επιστημονικής ευαισθησίας" έκανε λόγο ο Γιάννης Βούλγαρης. "Το βιβλίο υπογραμμίζει την ιστορική σημασία του μεταπολιτευτικού δημοκρατικού κεκτημένου και τονίζει την ανάγκη να διασωθεί ως κοινός συναινετικός πυρήνας και να μην παρασυρθεί στην παραζάλη της Ελλάδας της χρεοκοπίας" σχολίασε.

Ο Παύλος Κλαυδιανός σημείωσε ότι "το πιο σπουδαίο είναι ο καθένας να συνειδητοποιεί ότι η Ιστορία γίνεται από ανθρώπους που δεν πρέπει να μείνουν στην αφάνεια. Σε αυτούς άλλωστε χρωστάμε ότι έγκαιρα ξυπνήσαμε, μάθαμε να αμφισβητούμε, να προσανατολιζόμαστε μέσα στην πολύπλοκη Ιστορία της Αριστεράς".

Η πολιτική επιστήμονας Κατερίνα Λαµπρινού υπογράμμισε ότι ο Σ. Βαλντέν γράφει "μια Ιστορία πολιτικής υποκειμενοποίησης" και η εκδότρια Άννα Μαλικιώση μίλησε για ένα βιβλίο με “συναισθηματική φόρτιση” για την ίδια, καθώς "μέσα από την παρουσίαση των γεγονότων της περιόδου '72-'74 βρίσκουν απάντηση γεγονότα και αντιδράσεις που στα μάτια μιας δεκατετράχρονης μαθήτριας φαίνονταν ανεξήγητα".

Την παρουσίαση συντόνισε ο Νικόλας Βουλέλης, λέγοντας ότι "από τις αρετές του βιβλίου είναι ο σαφής και περιεκτικός τρόπος που συνοψίζει θέματα διαφωνιών, αντιπαραθέσεων ή και βαθύτερων διαφοροποιήσεων".

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, ο Ηλίας Νικολακόπουλος κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL