Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Περί βιβλιοθηκών ... σε κίνηση ξανά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών ... σε κίνηση ξανά

Με χαρά διαβάσαμε την επιστολή αναγνώστριας της στήλης αυτής σχετικά με το άρθρο για την κινητή βιβλιοθήκη Βέροιας και τον δανεισμό της στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας για το διάστημα που διαρκεί ο εορτασμός της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου. Η συντάκτρια της επιστολής αναφέρει ότι το εν λόγω βιβλιοαυτοκίνητο είναι το δεύτερο, παροπλισμένο, βιβλιοαυτοκίνητο της ΔΚΒ Βέροιας και αυτό είναι που μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Έτσι, οι κάτοικοι της Βέροιας δεν πρόκειται να στερηθούν τις υπηρεσίες κινητής βιβλιοθήκης γι’ αυτό το διάστημα. Επανορθωνουμε λοιπόν το κείμενό μας και ευχαριστούμε την αναγνώστριά μας για την υπόδειξη και την εσφαλμένη πληροφορία που μεταφέραμε.

Από αυτή εδώ τη στήλη έχουμε αναφέρει πολλές φορές την ανάγκη για πληροφοριακό γραμματισμό και τεκμηρίωση, γεγονότα που οδηγούν σε λιγότερα fake news και οδηγούν σε γονιμότερες διαδικασίες ανάλυσης των πληροφοριών. Ευχαριστούμε λοιπόν διπλά για τη διόρθωση αυτή. Από αυτό το γεγονός και πέρα όμως, τα βασικά μας συμπεράσματα δεν αφορούσαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και την κριτική αποτίμηση της λειτουργίας της και των ανθρώπων που τη στελεχώνουν ή τη στελέχωσαν στο παρελθόν. Ακόμη και το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς ηγούνται της προσπάθειας της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου. Η κριτική είχε να κάνει με τις ανάγκες της πόλης της Αθήνας σε παροχή υπηρεσιών βιβλιοθήκης προς όλους τους κατοίκους της, σε όλα τα δημοτικά της διαμερίσματα. Και με αυτή την έννοια η κριτική μας παραμένει. Το γεγονός δε ότι κάποια βήματα έχουν γίνει στις βιβλιοθήκες της πόλης τα τελευταία χρόνια δεν αναιρεί το επίσης γεγονός της απουσίας υπηρεσιών βιβλιοθήκης από την πόλη για δεκαετίες. Η ανάπτυξη ενός δικτύου βιβλιοθηκών στην πόλη υπογραμμίζεται ως αναγκαία μόνο και μόνο από το γεγονός της ανάγκης της δράσης της κινητής βιβλιοθήκης. Θα ήταν ενδιαφέρον βέβαια να γνωρίζουμε και τους όρους της παραχώρησης του βιβλιοαυτοκινήτου από τη ΔΚΒ Βέροιας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας.

Κριτική για την Πρωτεύουσα Βιβλίου, το πρόγραμμά της, τον προγραμματισμό της, τις στοχεύσεις της κ.ο.κ θα κάνουμε εν ευθέτω χρόνο. Οι βιβλιοθήκες της πόλης αποτελούν μια τεράστια παρακαταθήκη για να μείνει ανεκμετάλλευτη σε μια τόσο σπουδαία γιορτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL