Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Επανέρχεται η Ενιαία Τιμή Βιβλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επανέρχεται η Ενιαία Τιμή Βιβλίου

Επανέρχεται η Ενιαία Τιμή βιβλίου, η κατάργηση της οποίας, το 2014, για όλα τα βιβλία πλην των λογοτεχνικών, είχε απορυθμίσει εντελώς την αγορά οδηγώντας σε απόγνωση τον κόσμο του βιβλίου. Μεγάλη νίκη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συζητήσεις με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Η επαναφορά της αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, με την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης προς ψήφιση στη Βουλή.

Η συμφωνία που επετεύχθη με τους θεσμούς, μετά τις συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας, προβλέπει καθεστώς Ενιαίας Τιμής για όλα τα είδη βιβλίων που εκδίδονται στην Ελλάδα ή στα ελληνικά στο εξωτερικό, έντυπων και ηλεκτρονικών. Από την έκδοση ενός βιβλίου και για 18 μήνες η ανώτατη νόμιμη έκπτωση θα είναι 10%. Σε περίπτωση ανατύπωσης, είτε εντός του δεκαοκτάμηνου είτε μετά τη λήξη του, δίνεται η δυνατότητα ισχύος της Ενιαίας Τιμής για επιπλέον 12 μήνες, στην πρώτη μόνο ανατύπωση, με ανώτατο ποσοστό έκπτωσης 20%.

Σε ό,τι αφορά την επανέκδοση με νέο ISBN, θα επανεντάσσεται από την αρχή στο καθεστώς της Ενιαίας Τιμής με την προϋπόθεση ότι η έκδοση θα είναι "εξαντλημένη στον εκδότη" για διάστημα τουλάχιστον 24 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της βιβλιονέτ. Ουσιαστικά δίνεται μ' αυτόν τον τρόπο ένα κίνητρο προς τους εκδότες να επανεκδίδουν εξαντλημένα μη εμπορικά βιβλία, σημαντικά ωστόσο για τη διακίνηση των ιδεών και τον εμπλουτισμό της ελληνικής βιβλιογραφίας.

Παράλληλα γίνεται υποχρεωτική η αναγραφή του μήνα και του έτους έκδοσης του βιβλίου, καθώς και του αριθμού των αντιτύπων στην πρώτη έκδοση και σε κάθε ανατύπωση ή επανέκδοση. Σε περίπτωση μη αναγραφής, η περίοδος προστασίας από το καθεστώς Ενιαίας Τιμής θα μειώνεται αφού θα ξεκινά η ισχύς της από την 1η Ιανουαρίου του έτους και όχι από τον μήνα έκδοσης.

Η Ενιαία Τιμή Βιβλίου, όπως είναι γνωστό, καταργήθηκε το 2014 με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με έκθεση, η οποία είχε εκπονηθεί από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά, και είχε ενταχθεί στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Το βασικό "έωλο", όπως είχε χαρακτηριστεί από τους πάντες, επιχείρημα ήταν η απελευθέρωση της αγοράς και η μείωση της τιμής του βιβλίου. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, όχι μόνο δεν μειώθηκε η τιμή του βιβλίου αλλά απορυθμίστηκε η αγορά του. Μετρήσαμε δεκάδες κλειστά βιβλιοπωλεία, κυρίως μικρά, στην πλειονότητά τους στην περιφέρεια, και χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας.

Η επαναφορά της Ενιαίας Τιμής υπήρξε έκτοτε πάγιο αίτημα όλων των κλάδων και σχεδόν σύσσωμου του κόσμου του βιβλίου, αλλά και προγραμματική διακήρυξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εντάχθηκε στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς το φθινόπωρο του 2016 και στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που διαμορφώθηκε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανέθεσε, το φθινόπωρο του 2017, ύστερα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, εξειδικευμένη μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κατάργησης της Ενιαίας Τιμής. Τα συμπεράσματά της αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της ελληνικής πρότασης για τη θέσπιση καθεστώτος Ενιαίας Τιμής η οποία συμφωνήθηκε με τους θεσμούς.

Με τη θέσπιση πλέον της Ενιαίας Τιμής αναμένεται η αγορά του βιβλίου να επανέλθει σε θεσπισμένο πλαίσιο, κυρίως όμως διασφαλίζεται ο εκδοτικός πλουραλισμός και η επιβίωση των μικρών βιβλιοπωλείων που κινδυνεύουν σοβαρά από τις μεγάλες αλυσίδες του κλάδου και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL