Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Περί βιβλιοθηκών... και γνώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και γνώσεων

"Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Άνθρωποι και Ζώα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία από τις αρχές έως σήμερα». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την από την Τετάρτη 16 έως την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Το θέμα της σχέσης του ανθρώπου με τα ζώα απασχολεί την ελληνική -και όχι μόνο- κοινωνία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στον προηγούμενο 20ό αιώνα η κακομεταχείριση των ζώων έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε σταδιακά οργανώθηκε ένα κίνημα προστασίας των ζώων από οργανωμένα σωματεία και συλλόγους, με φροντίδα των αδέσποτων, ενημέρωση των πολιτών από τα media, συνεργασία με κτηνιάτρους, νομικούς, κ.λπ. Στον αιώνα που διανύουμε θεσπίστηκαν, με τη μεσολάβηση ισχυρών ζωοφιλικών οργανώσεων, νόμοι προστασίας των ζώων από την απάνθρωπη συμπεριφορά.

Οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας δεν έμειναν αδιάφοροι μπροστά στο θέμα αυτό -θέμα παιδείας και πολιτισμού-, το πέρασαν στα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά τους έργα, στα ζωοφιλικά τους άρθρα, δοκίμια, επιφυλλίδες, κτλ. Ας μην ξεχνούμε ότι τα αρχαιότερα ζωοφιλικά κείμενα της Ευρώπης έχουν γραφτεί από τον Θρακιώτη Αίσωπο, ο οποίος αποτέλεσε το αξεπέραστο πρότυπο για την καλλιέργεια του είδους «Ιστορίες ζώων».

Το είδος αυτό σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Βυζάντιο και στη μεσαιωνική Ευρώπη και οδήγησε σε σημαντικές πολιτικές αλληγορίες (μυθιστορήματα, θεατρικά έργα κτλ.). Φυσικά, εκτός από την επώνυμη δημιουργία, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι λαϊκοί μύθοι, τα τραγούδια, τα ανέκδοτα, κ.λπ.".

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας έχει ως εξής: Γιώργος Κεχαγιόγλου «Ζώα, ανθρωπιά και απανθρωπιά: Από τις υστεροβυζαντινές ‘διηγήσεις ζώων’ ώς τα διηγήματα του Κώστα Μόντη και του Περικλή Σφυρίδη». Γιώργος Αράγης, «Εμμανουήλ Ροΐδη, ‘Ἄνθρωποι καί ζῶα’». Περικλής Σφυρίδης, «Η υπερβολή και το παράδοξο ως παραμυθική μαγεία στα ζωοφιλικά διηγήματα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη».

Όταν η δημοτική βιβλιοθήκη εξερευνά και κουβεντιάζει, μέσα από τα βιβλία της, πλήθος πεδίων και γνωστικών αντικειμένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL