Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Περί βιβλιοθηκών... και σχολείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και σχολείων

"Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου γιορτάζουν και φέτος -με πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις με άξονα το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία- την 23η Απριλίου 2018 ως Ημέρα Βιβλίου, όπως έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO.

Φέτος εμπλουτίζουμε τις εκδηλώσεις με μια καινούργια πρωτοβουλία, που έχει στόχο την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών με νέα βιβλία! Οι φίλοι του βιβλίου μπορούν να στηρίξουν μία ή περισσότερες σχολικές βιβλιοθήκες της περιοχής τους επιλέγοντας και αγοράζοντας τα βιβλία που εκείνοι θεωρούν κατάλληλα στο διάστημα από 21 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2018.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω;

Είναι απλό. Μπείτε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας, επιλέξτε το βιβλίο ή τα βιβλία, αγοράστε τα και παραδώστε τα -ο ίδιος ή το παιδί σας- στη βιβλιοθήκη του σχολείου που επιθυμείτε. Πάρτε σαν αναμνηστικό τον σελιδοδείκτη που θα σας δώσει ο βιβλιοπώλης και συμπληρώστε, αν θέλετε, την κάρτα που θα συνοδεύσει το βιβλίο σας στο ράφι της σχολικής βιβλιοθήκης και στα παιδιά που διψούν για καινούργια βιβλία και γνώση!

Το μότο της Ημέρας Βιβλίου 'Δεν πρέπει να διδάσκουμε μόνο τα σπουδαία βιβλία, αλλά και την αγάπη για το διάβασμα' μπορεί να γίνει πράξη με τη συνεργασία όλων μας!"

Η ανάγνωση του δελτίου Τύπου αρχικά προδιαθέτει θετικά. Οι κάτοικοι της χώρας να αγοράσουν βιβλία από τα τοπικά βιβλιοπωλεία και να τα προσφέρουν στις σχολικές βιβλιοθήκες της περιοχής τους. Έτσι κινείται ο κύκλος του βιβλίου, ο εμπορικός, και ταυτόχρονα εμπλουτίζονται οι σχολικές βιβλιοθήκες με νέα αποκτήματα.

Όμως πολλά "όμως" έρχονται να προστεθούν στη δεύτερη ανάγνωση του δελτίου Τύπου. Η ανυπαρξία ή η μη ορθή λειτουργία με ειδικευμένο προσωπικό των σχολικών βιβλιοθηκών είναι το πρώτο και αυτονόητο που έρχεται στον νου. Σε ποια ακριβώς δομή να δωρίσεις βιβλίο; Έστω όμως και στις υπάρχουσες σχολικές βιβλιοθήκες, οι προσφορές αυτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην ενίσχυσή τους. Ή ακόμα να δώσουν το έναυσμα σε σχολικές μονάδες που δεν διαθέτουν οργανωμένο χώρο δανεισμού βιβλίων να δημιουργήσουν μια εμβρυακή βιβλιοθήκη, το πρόπλασμα μιας βιβλιοθήκης που θα οργανωθεί στο μέλλον. Είναι μια λογική και πολύ καλή σκέψη.

Την επιλογή θα κάνουν οι αγοραστές. Χωρίς κανένα κριτήριο, παιδαγωγικό ή άλλο. Θα γεμίσουν λοιπόν τα ράφια των επίπλων των σχολικών μονάδων με βιβλία ίσως παντελώς άχρηστα ή αδιάφορα προς τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας που έχουν να εξυπηρετήσουν. Και θα έχουμε κάνει έτσι όλοι το καθήκον μας. Πολιτεία, εκδότες, πολίτες, συγγραφείς, βιβλιοπώλες. Θα έχουμε σχολικές βιβλιοθήκες.

Και ενώ η ιδέα δεν είναι καθόλου κακή, αν αυτή εδράζεται σε ανύπαρκτες οργανωμένες σχολικές βιβλιοθήκες, αναπόδραστα κουτσαίνει λίγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL