Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Περί βιβλιοθηκών... και βιβλιοθηκονόμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και βιβλιοθηκονόμων

Έχουμε τονίσει τακτικά από αυτή εδώ τη στήλη τη συμβολή των ανθρώπων που εργάζονται στις βιβλιοθήκες. Ράφια και βιβλία μετατρέπονται από το χέρι του βιβλιοθηκονόμου σε χώρους ανοιχτούς στην πρόσβαση, στην ελευθερία, στη γνώση και στον διάλογο. Καθοριστική η συμβολή τους ανά τους αιώνες στη διατήρηση της γνώσης. Ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποιους από αυτούς που πέρασαν από τις βιβλιοθήκες εργαζόμενοι για μικρά ή μεγάλα διαστήματα.

Πρώτος στη λίστα μας φυσικά θα φιγουράρει ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο σπουδαίος αυτός Αργεντίνος συγγραφέας, που εργάστηκε για χρόνια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Μπουένος Άιρες και αργότερα ανέλαβε διευθυντής στην Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας του.

"Η οργάνωση της βιβλιοθήκης προχωρά αργά, λίγο λίγο. Κρατάω την πορεία μου και προχωρώ από τμήμα σε τμήμα. Κερδίζω περιστασιακά από μία ώρα στην ποίηση ή λίγο στην επιστημονική γνώση" γράφει ένας άλλος βιβλιοθηκονόμος, ο σπουδαίος Γερμανός συγγραφέας Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, ο οποίος εργάστηκε για χρόνια στη Βιβλιοθήκη της Βαϊμάρης, όπου οργάνωσε τη συλλογή της και τον κατάλογό της. Αργότερα εργάστηκε στη Βιβλιοθήκη της Ιένας, όπου γκρέμισε και έναν τοίχο στο κτήριο, για να μεγαλώσει τον χώρο της βιβλιοθήκης. Ως Homo Universalis, ως ολοκληρωμένος λόγιος, η ενασχόλησή του με τις βιβλιοθήκες ήταν κάτι αναπόφευκτο.

Ο σπουδαίος μαθηματικός της αρχαιότητας Ερατοσθένης ο Κυρηναίος ήταν βιβλιοθηκάριος στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, σαράντα χρόνια ως υπεύθυνός της. Μάλιστα λέγεται πως, γερνώντας, τυφλώθηκε και σταμάτησε να τρώει, γιατί δεν μπορούσε να διαβάζει πλέον. Πέθανε γιατί δεν μπορούσε να αντέξει τη στέρηση της ανθρώπινης γνώσης. Μεταξύ των σπουδαίων μαθηματικών και αστρονομικών του ανακαλύψεων δημιούργησε και ένα μοντέλο για την καταλογογράφηση της συλλογής της βιβλιοθήκης.

Άλλος ένας σπουδαίος λογοτέχνης, ο Άγγλος Λιούις Κάρολ, συγγραφέας της γνωστής σε όλους μας “Αλίκης στη χώρα των Θαυμάτων”, υπηρέτησε ως βιβλιοθηκονόμος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Και όπως η Αλίκη παρακολουθούσε την πορεία του Λευκού Κούνελου στη θαυμαστή χώρα, έτσι και ο συγγραφέας της παρακολουθούσε τα βιβλία που δανείζονταν οι χρήστες της βιβλιοθήκης.

Στη λίστα των επώνυμων βιβλιοθηκονόμων θα προσθέσουμε ακόμα και τον Μάο Τσε Τουνγκ που, την περίοδο μεταξύ του 1918 και του 1919, ψάχνοντας για δουλειά, εργάστηκε σε βιβλιοθήκη κουβαλώντας περιοδικά στους αναγνώστες και οργανώνοντας τα ράφια. Στη λίστα μας υπάρχει ακόμα και ο περιβόητος Τζιοβάνι Τζάκομο Καζανόβα, ο μεγαλύτερος εραστής της Ιστορίας, όπου όταν πτώχευσε προσέφυγε στον Δούκα Waldstein στη Βοημία. Εκεί δούλεψε στη βιβλιοθήκη και καταλογογράφησε πάνω από 40.000 βιβλία της συλλογής του κάστρου. Εκεί συνέγραψε και τα περίφημα απομνημονεύματά του.

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε μια βιβλιοθήκη λοιπόν, δώστε λίγη περισσότερη προσοχή στον βιβλιοθηκονόμο που θα σας εξυπηρετήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL