Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Επανεκδίδεται ο Νουρεντίν Μπόμπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επανεκδίδεται ο Νουρεντίν Μπόμπα

"Το μαστρο-Πολύβιο τον ξαναθυμήθηκα όταν o Γκαμάλ Αμπτελνάσερ άρχισε να δίνει ντουφέκια στον λαό". Μ' αυτή τη φράση ξεκινάει ο Τσίρκας τον "Νουρεντίν Μπόμπα", την εμβληματική νουβέλα για τα κατορθώματα του θρυλικού ήρωα που, στα χρόνια της σκληρής αγγλικής αποικιοκρατίας στην Αίγυπτο, από βαρκάρης στον Νείλο κατέληξε λαϊκός ηγέτης. Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το 1957, ο Κέδρος επανακυκλοφορεί το έργο σε νέα έκδοση με τη συνοδεία του επίμετρου του φιλόλογου αν. καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιάννη Παπαθεοδώρου.

"Η νουβέλα γράφτηκε μέσα δέκα ημέρες, αμέσως μετά την εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ, μέσα στην έξαρση και την αγωνιώδη αναμονή της αντεπίθεσης από τις δυνάμεις που προστάτευαν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων μετόχων της Διώρυγας" θα πει ο συγγραφέας για το έργο που έγραψε το 1956, στη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ, σε ένα μικρό διάλειμμα από τις καβαφικές μελέτες του, "συμμετέχοντας με τον δικό του τρόπο στην αγωνία του αιγυπτιακού λαού", όπως σημειώνει ο Γ. Παπαθεοδώρου.

Η εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ βρίσκει μεγάλο μέρος της αριστερής διανόησης της Αιγύπτου μέσα στους κόλπους της ελληνικής παροικίας να μεριμνά ιδιαίτερα για τον εκδημοκρατισμό της κοινοτικής διοίκησης, αλλά και τη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αιγύπτιους. "Για την ελληνική αριστερή διανόηση της παροικίας εκείνο που προέχει είναι η εγκατάλειψη του μεσοπολεμικού αφηγήματος της 'εκπολιτιστικής αποστολής' των Ελλήνων και η ενεργός δράση δίπλα στον εξεγερμένο λαό της Αιγύπτου" γράφει ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, για να συμπληρώσει ότι "μέσα σε αυτό το διανοητικό και πολιτικό κλίμα πρέπει να εντάξουμε και τον 'Νουρεντίν Μπόμπα'. Η επινόηση του λαϊκού επαναστάτη Μπόμπα και η αφηγηματική φωνή του ξενιτεμένου 'Ρωμιού βιοπαλαιστή' μαστρο-Πολύβιου που διηγείται την ιστορία του Μπόμπα ενισχύουν τη γενεαλογία της αντίστασης στην αποικιοκρατία, αλλά και την προβολή της αλληλεγγύης των καταπιεσμένων Ελλήνων και Αιγυπτίων στο πλαίσιο μιας συμμαχίας των 'υπαλλήλων κοινωνικών ομάδων και τάξεων'".

Η συνείδηση της Ιστορίας, το πλάτος της ματιάς και το πλήθος των προσώπων που κινεί ο συγγραφέας θυμίζουν πως εδώ δοκιμάζει τις δυνάμεις του πριν παραδώσει το κατ' εξοχήν μυθιστορηματικό έργο του, τις πολυσέλιδες "Ακυβέρνητες Πολιτείες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL