Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Περί βιβλιοθηκών... κάθε χρόνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... κάθε χρόνο

Είναι λίγο περισσότερο από τρία χρόνια, που από τη στήλη αυτή προσπαθούμε να αναδείξουμε το έργο των ελληνικών βιβλιοθηκών. Επιπλέον παραθέτουμε και κουβεντιάζουμε λίγα πράγματα για τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία τους και για τον ρόλο που καλούνται να παίξουν στην κοινωνία. Η χώρα μας είναι μια χώρα με χαμηλή αναγνωστική κουλτούραν άρα και το επίπεδο ανάπτυξης των βιβλιοθηκών της δεν είναι ακριβώς αυτό που θα επιθυμούσαμε. Καθώς το 2018 έρχεταιν πολλές περιοχές της χώρας θα συνεχίσουν να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες βιβλιοθηκών, οι σχολικές βιβλιοθήκες θα λειτουργούν μόνο χάρη στο μεράκι κάποιων εκπαιδευτικών και άλλα πολλά που έχουμε κατά καιρούς αναφέρει σε σημειώματά μας εδώ.

Οφείλουμε όμως να δούμε ταυτόχρονα και τα άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Αρχής γενομένης με την είσοδο της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης στο προσκήνιο της κοινωνίας. Είτε μέσω της μεταστέγασής της στις νέες της εγκαταστάσεις είτε με το επιτυχημένο δίκτυο λαϊκών βιβλιοθηκών που συντονίζει, έρχεται εκεί που όφειλε χρόνια να είναι: στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας, ένας χώρος που προσελκύει τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, να έρθουν σε επαφή με τη γνώση, την τέχνη και την πληροφορία.

Από την άλλη μεριά, οι ελληνικές λαϊκές βιβλιοθήκες βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια να σχεδιάζουν και να υλοποιούν προγράμματα και δράσεις και να προσελκύουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού που εξυπηρετούν στους χώρους τους. Πολλές φορές χρειάστηκε να βγουν και εκτός κτηρίου, πάντα με την ίδια επιτυχία και την ίδια αρχή: τη διάχυση της γνώσης και τον πολλαπλασιασμό της.

Και από τη μεριά της Πολιτείας όμως είδαμε, επιτέλους, βήματα προς την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου των βιβλιοθηκών στην κοινωνία. Η επαναλειτουργία του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, η επίλυση του ζητήματος του δημόσιου δανεισμού από τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, ο δημόσιο διάλογος για το σύστημα δημόσιου δανεισμού από τις λαϊκές βιβλιοθήκες είναι κάποια από τα ζητήματα που επιτέλους βρίσκουν τον δρόμο τους και θα ωθήσουν τις βιβλιοθήκες να λειτουργήσουν σε ένα ρυθμισμένο κανονιστικό πλαίσιο και να αναπτύξουν περαιτέρω τις δράσεις τους.

Επιπλέον, οι πολλές και σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις που αναμένονται για το 2018 και το 2019, θα φέρουν το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες στο πρώτο πλάνο του δημόσιου διαλόγου, οδηγώντας την Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της να συμβάλει στην ανάπτυξη τόσο της αναγνωστικής πολιτικής της χώρας όσο και της πολιτικής βιβλιοθηκών.

Το 2018 έρχεται με θετική προδιάθεση. Ήρθε η εποχή που η χώρα θα μπορέσει να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες, προς όφελος μια κοινωνίας που διαβάζει, κρίνει και αξιολογεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL