Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών... και εντοπιότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και εντοπιότητας

"Λέσχη ανάγνωσης για ενήλικες αφιερωμένη στους συγγραφείς της Θεσσαλονίκης. Συνάντηση γνωριμίας 20 Νοεμβρίου 2017, ώρα 7 μ.μ., στη δημοτική βιβλιοθήκη Τριανδρίας. Συντονίστρια η εθελόντρια Χρηστίδου Φωτεινή, απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής. Ελάτε στην παρέα μας. Θα ασχοληθούμε με συγγραφείς της πόλης μας και το έργο τους. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μόνο με τη φυσική παρουσία στην Βιβλιοθήκη Τριανδρίας Ιωάννης Δ. Διαμαντής (Αμοργού 29, τηλ. 2310 921660)".

Σημαντικό στοιχείο στη δουλειά που κάνει μια λαϊκή βιβλιοθήκη είναι η ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής που υπηρετεί. Η βιβλιοθήκη μιας πόλης μπορεί να γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τη λογοτεχνική και πολιτιστική παραγωγή της. Οργανώνει τις πληροφορίες, καταγράφει, καταλογογραφεί, ταξινομεί και αποθηκεύει τα τεκμήρια, τα προφυλάσσει στο βάθος του χρόνου και τα διαθέτει όποτε ζητηθούν. Έτσι η πολιτιστική περιοχή κάθε τόπου, με έμφαση στην έντυπη παραγωγή, βρίσκει ένα φιλόξενο τόπο για να αναδειχθεί.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, και αν όλες οι δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες μας λειτουργούσαν σε ενιαίο δίκτυο, ο πολίτης κάθε περιοχής θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στο πολιτιστικό απόθεμα και παραγωγή κάθε άλλης περιοχής της χώρας. Να μάθει, να συγκρίνει, να αναστοχαστεί, να δημιουργήσει. Ταυτόχρονα, ένα τέτοιο ενιαίο δίκτυο οργάνωσης και παροχής πληροφοριών θα οδηγούσε στην ανάδειξη του έργου των δημιουργών έξω από την τοπική κοινωνία στην οποία δημιουργούν.

Στη Λέσχη Ανάγνωσης που παρουσιάζουμε σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το έργο και την προσωπικότητα των δημιουργών της πόλης τους μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα που έχουν δημοσιεύσει Θεσσαλονικείς λογοτέχνες. Ένα ταξίδι στις λέξεις και στους ψιθύρους της πόλης, στις φωνές και στις εικόνες της, το οποίο πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει ως μάθημα αυτογνωσίας. Γνωρίζοντας και κουβεντιάζοντας τα "ντόπια" λογοτεχνικά έργα γνωρίζουμε και κουβεντιάζουμε την ίδια μας την πόλη και τους ανθρώπους της, τις ιδέες τους, τις αγωνίες τους κ.ο.κ. Κάτι που σίγουρα θα μας οδηγήσει σε εμβάθυνση της σχέσης μας με τον χώρο και τον χρόνο που ζούμε.

Αν σε κάθε πόλη της χώρας λειτουργούσαν τέτοιου τύπου Λέσχες Ανάγνωσης, ένα υπέροχο δίκτυο ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής ποικιλομορφίας θα αναδεύονταν. Και μέσα από τα ράφια της βιβλιοθήκης, τις λέξεις και τις εικόνες που περιγράφουν, θα μπορούσε να αναδειχτεί περαιτέρω αυτή ακριβώς η ποικιλομορφία, ανάμεσα σε ανθρώπους και ανάμεσα σε πόλεις. Καρδιά της διάσωσης, διατήρησης και διάχυσης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιβλιοθήκη φροντίζει οι λέξεις αυτές να ταξιδεύουν σε όλο και περισσότερα μυαλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL