Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών... και πρόσβασης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και πρόσβασης

"Η Εθνική Βιβλιοθήκη φιλοξενεί το διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο 'Open Science Fair 2017' με θέμα την ανοιχτή επιστήμη και υποδέχεται 300 επιστήμονες που εφαρμόζουν στην πράξη τις αξίες της ανοιχτής πρόσβασης στη γνώση (ΚΠΙΣΝ, 6 έως 8 Σεπτεμβρίου 2017).

Πώς εξασφαλίζουμε ότι η επιστημονική γνώση και τα επιτεύγματά της είναι προσβάσιμα σε όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα; Τι εργαλεία υπάρχουν στη διάθεση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της καινοτομίας προς την κοινωνία;

Το Open Science Fair έρχεται να συγκεντρώσει και να προβάλει λύσεις που μπορούν να διευκολύνουν τη μετάβαση σε μια εποχή ανοιχτής επιστήμης: ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες, νέες ροές εργασίας και ανοιχτούς τρόπους ανάλυσης, αξιολόγησης και διάχυσης των δεδομένων από την επιστημονική κοινότητα πρoς όλους όσοι τα έχουν ανάγκη και μπορούν να επωφεληθούν από αυτά.

Μέσα από ομιλίες, εργαστήρια, παρουσιάσεις, posters, εκθεσιακά περίπτερα, επιστημονικά καφέ και δραστηριότητες δικτύωσης, οι σύνεδροι θα διερευνήσουν πρακτικές και θα συνδιαμορφώσουν νέα πλαίσια έρευνας και δράσης για την ανοιχτή επιστήμη.

Το Open Science Fair αποτελεί κοινή πρωτοβουλία τεσσάρων προγραμμάτων Ανοικτής Επιστήμης που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση: OpenAIRE, OpenUP, FOSTER και OpenMinTeD. Κεντρικοί ομιλητές της διοργάνωσης είναι ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Jeffrey D.Sachs και ο διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης."

Οι βιβλιοθήκες πρωτοστατούν εδώ και χρόνια στην ανοιχτή πρόσβαση. Είναι θεμελιώδες για τη λειτουργία τους να συνεισφέρουν στην επιστήμη και τον πολιτισμό όχι μόνο ως αναμεταδότες γνώσης και πληροφοριών, προσβάσιμων στους ενδιαφερόμενους με τους ευνοϊκότερους όρους, αλλά και ως δημιουργοί των εργαλείων αυτών που παρέχουν στους δημιουργούς επιστημονικής γνώσης τις δυνατότητες της αποθήκευσης, συντήρησης  και πρόσβασης στο περιεχόμενο των έργων τους.

Στην εποχή μας, όπου η γνώση έχει γίνει εμπόρευμα και οι περιορισμοί στην πρόσβαση σε αυτήν είναι αυστηρότεροι από ποτέ, ένα κίνημα χρήσης των νέων τεχνολογιών, των δικτύων και της ελεύθερης πρόσβασης έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Γνώση που προέρχεται από κρατικές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, ανεξάρτητη έρευνα και άλλα μπορούν και οφείλουν να είναι κτήματα της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας. Οι βιβλιοθήκες παίζουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, δημιουργώντας και συντηρώντας τα εργαλεία που θα εξασφαλίσουν αυτή η γνώση να είναι διαθέσιμη στον καθένα, ανά πάσα χρονική στιγμή και χωρίς αποκλεισμούς. Με διάφορου τύπου εργαλεία (από τα creative commons για τα πνευματικά δικαιώματα μέχρι τις ψηφιακές πλατφόρμες) συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους, που δεν είναι άλλο από τη διάχυση της ανθρώπινης γνώσης στις κοινωνίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL