Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Περί βιβλιοθηκών... και βιβλιοθηκονόμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και βιβλιοθηκονόμων

Ασχοληθήκαμε σε προηγούμενο σημείωμά μας με την ιστορικότητα του θεσμού των βιβλιοθηκών ανά τους αιώνες και προσπαθήσαμε να δείξουμε την αξία τους στη διατήρηση και διαχείριση της γνώσης προς όφελος των ανθρωπίνων κοινωνιών. Οι βιβλιοθήκες όμως δεν είναι μόνο οι συλλογές βιβλίων. Το έχουμε ξαναγράψει αυτό. Οι βιβλιοθήκες είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές και μετατρέπουν τις αποθήκες αντικειμένων (βιβλίων εν προκειμένω) σε λειτουργικούς χώρους. Καθώς τα χρόνια περνούν και οι λέξεις αλλάζουν, ο βιβλιοθηκάριος έγινε βιβλιοθηκονόμος και μετά επιστήμονας της πληροφόρησης. Στην ουσία του πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο. Αυτόν που οργανώνει μία συλλογή τεκμηρίων για να τη διαφυλάξει στο πέρασμα του χρόνου και να την καταστήσει προσβάσιμη από τους ανθρώπους που επιθυμούν να διευρύνουν το πνεύμα τους.

Η ιστορική εξέλιξη των κοινωνιών, η είσοδος των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας, οι αλλαγές που αυτές έφεραν στον τρόπο που σκεφτόμαστε και που εκφραζόμαστε, ο τρόπος και το υλικό που αποτυπώνουμε τις σκέψεις μας και τις ιδέες μας, έφεραν επίσης αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης μιας βιβλιοθήκης και στις εργασίες που καλείται να κάνει ο βιβλιοθηκονόμος μέσα σε αυτή. Έφεραν αλλαγές στους τρόπους, όχι στην ουσία όμως.

Στις μέρες μας κυριαρχεί το διαδίκτυο ως μέσω εγγραφής της πληροφορίας, διακίνησής της, ανάγνωσής της. Ψηφιακές συλλογές, επιγραμμικά περιοδικά, κοινωνικά δίκτυα, χώροι συζήτησης και δημιουργίας κυκλοφορούν σε ένα νεφελώδες δίκτυο από το οποίο όλοι επωφελούμαστε. Οι συλλογές των βιβλιοθηκών σταδιακά μεταλλάσσονται και διευρύνονται. Όχι μόνο έντυπα και όχι πια μόνο βιβλία με τον τρόπο που ξέραμε και συνηθίσαμε περίπου πέντε αιώνες τώρα. Μια τεράστια αλλαγή έχει συντελεστεί.

Οι βιβλιοθηκονόμοι ανταποκρινόμενοι στις αλλαγές αυτές προσαρμόζουν την εργασία τους για να ανταπεξέλθουν σε μία όλο και πιο απαιτητική πληροφοριακή πραγματικότητα. Υπογραμμίζω ξανά, χωρίς να χάσουν την ουσία της εργασίας τους όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ανά τους αιώνες: η διάσωση της καταγεγραμμένης γνώσης και τέχνης και η πρόσβαση των ανθρώπων σε αυτή. Μεταβάλλονται όμως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της δουλειάς τους. Νέοι τρόποι καταλογογράφησης, ταξινόμησης και οργάνωσης των συλλογών, χρήση πολλαπλών μορφότυπων στα οποία καταγράφεται αυτή, εμπλουτισμός της εργασίας τους με υποστήριξη των χρηστών στην εκμάθηση των νέων αυτών μορφών, εξωστρεφείς δράσεις για την προσέλκυση ανθρώπων σε ένα περιβάλλον ανάγνωσης και κριτικής σκέψης.

Ο βιβλιοθηκονόμος του σήμερα είναι μία ειδικότητα που έρχεται από πολύ παλιά, διατηρεί την ουσία της εργασίας του και προλαβαίνει τις τεχνολογικές αλλαγές που συντελούνται προς όφελος της κοινωνίας την οποία έχει κληθεί να υπηρετήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL