Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Περί βιβλιοθηκών... και αφεψημάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και αφεψημάτων

Στη μακρινή Ινδονησία, στο νησί της Ιάβας, κάθε μέρα ο Muhammad Fauzi φτιάχνει ένα τοπικό αφέψημα από βότανα, το jamu, το συσκευάζει σε 18 μπουκάλια, τα φορτώνει στο ξύλινο κουτί της μηχανής του και πηγαίνει στην αγορά να το πουλήσει. Μαζί στο ξύλινο κουτί φορτώνει και 74 βιβλία, διαφόρων θεμάτων. "Τα βιβλία είναι για τους πελάτες μου" λέει. Κάνει αυτή τη δουλειά από το 2007. Ταυτόχρονα, έχει δημιουργήσει μια δική του βιβλιοθήκη με το όνομα "Ο κήπος της γνώσης", που αποτελείται από περισσότερα από 7.000 βιβλία, το 80% εξ αυτών δωρεές.

Όταν είδε λοιπόν ότι δεν πήγαινε πολύς κόσμος στη βιβλιοθήκη του να δανειστεί βιβλία, σκέφτηκε να μετατρέψει την επιχείρησή του σε κινητή βιβλιοθήκη. Έτσι ξεκίνησε το 2013 να μεταφέρει και βιβλία μαζί με το jamu. "Κατάλαβα ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να διαβάσουν βιβλία, αλλά δεν έχουν χρόνο να πάνε στη βιβλιοθήκη" λέει ο 34χρονος Fauzi, προσθέτοντας ότι δανείζει πάνω από 100 βιβλία τον μήνα. Οι περισσότεροι πελάτες του είναι εργάτες της βιομηχανίας, μια και συνηθίζει να στήνει την επιχείρησή του έξω από εργοστάσια, όπου οι εργάτες απολαμβάνουν στα διαλείμματά τους τα αφεψήματα που πουλά.

Μελέτες των Ηνωμένων Εθνών καταγράφουν ότι μόνο ένας στους 1.000 κάτοικους της Ινδονησίας θεωρείται φιλαναγνώστης. Στην απάντηση ότι δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν στον χώρο εργασίας τους, λοιπόν, ο Fauzi αντιτείνει ότι μπορούν να δανειστούν το βιβλίο για δύο εβδομάδες και να το πάρουν σπίτι τους. Πολλές φορές χάνουν ή καταστρέφουν τα βιβλία που δανείζονται. Δεν τον ενδιαφέρει όμως τον πωλητή μας. "Δεν θέλω να αισθάνονται ένοχοι. Αυτό που θέλω είναι να κάνουν την ανάγνωση συνήθειά τους" λέει. Κερδίζει περίπου 70 ευρώ το μήνα από τη δουλειά του και καταναλώνει περίπου τα 15 για να αγοράζει καινούργια βιβλία κάθε μήνα.

Το κίνητρό του για όλο αυτό, απλό. Σαν παιδί έζησε την οικονομική αδυναμία των γονιών του να τον σπουδάσουν και να του αγοράσουν βιβλία. Για να γλιτώσει άλλους από αυτή την κακοτυχία, ίδρυσε τη βιβλιοθήκη του και οργάνωσε την κινητή βιβλιοθήκη με την πώληση αφεψημάτων. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι διαβάζουν βιβλία όταν περιέχουν πληροφορίες που χρειάζονται. Επειδή πολύς κόσμος πιστεύει ότι δεν χρειάζεται τα βιβλία, κατευθύνει τους πελάτες του να σκεφτούν ότι τα βιβλία προσφέρουν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το 2016 βραβεύτηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ινδονησίας για την αφοσίωσή του στην ανάπτυξη της βιβλιοθήκης και της φιλαναγνωσίας στη χώρα του.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα διαβάσουμε ένα βιβλίο ας το συνοδεύσουμε με ένα αφέψημα από βότανα της ελληνικής υπαίθρου. Το συνιστούν οι ειδικοί!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL