Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Περί βιβλιοθηκών... στον κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... στον κόσμο

Η Κατερίνα - Νταϊάνα Δημουλά - Μέρριαμ κόρη μεταναστών από την Καλαμπάκα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το 2012 ίδρυσε την Εκπαιδευτική Λογοτεχνική και Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καλαμπάκας (KDK). Αποστολή της KDK είναι η παροχή παραδοσιακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφοριακού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ευρωστίας των πολιτών της Καλαμπάκας.

Το πρώτο έργο της KDK ήταν η ανακατασκευή και ανακαίνιση του κτηρίου στο κέντρο της πόλης, στο οποίο στεγαζόταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία αποτελούνταν από δύο μόνο αίθουσες και μία μικρή συλλογή βιβλίων. Η ανακαινισμένη βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουλίου του 2015 προς τιμή των γενεθλίων του Γεωργίου Δημουλά, του πατέρα της. Μέσω της συμφωνίας με τον δήμο, η KDK θα διαχειρίζεται και θα λειτουργεί τη νέα βιβλιοθήκη για διάστημα 5 τουλάχιστον ετών (έως και 15 έτη το ανώτατο), μετά το πέρας του οποίου η διαχείρισή της θα περάσει στον Δήμο Καλαμπάκας.

Η βιβλιοθήκη αυτή έχει ξεκινήσει δυναμικά να μεταβάλλει το πολιτιστικό τοπίο στην πόλη της. Με συνεχείς εκδηλώσεις και δράσεις δίνει το στίγμα της σε μια πόλη της ελληνικής περιφέρειας. Ειδικά για το φετινό καλοκαίρι ετοιμάζει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα με γενικό τίτλο "Στις γειτονιές του κόσμου". Αναφέρουμε μερικές από τις εκδηλώσεις:

* Η ξυλογλυπτική στις γειτονιές του κόσμου, 16.6.2017. Ταξιδεύοντας παρέα με τα παιδιά στις πέντε ηπείρους, ανακαλύπτουμε την ιστορία της τέχνης του ξύλου και φτάνουμε στο σήμερα για να σκαλίσουμε και να χρωματίσουμε σβούρες.

* Από τη γειτονιά του Αριστοτέλη στη γειτονιά του Γαλιλαίου, 20.6.2017. Τα παιδιά κατανοούν τις δυο διαφορετικές θεωρήσεις του πλανητικού μας συστήματος (γεωκεντρικό και ηλιακό) μέσα από ένα εργαστήριο παρατήρησης και κατασκευών. Αντλούμε πληροφορίες για το πλανητικό μας σύστημα από έντυπες και ηλεκτρονικές πηγές και στη συνέχεια το αποτυπώνουμε και το κατασκευάζουμε σε τρισδιάστατο σχήμα.

* Πολιτισμική τηλεγέφυρα, 22.6.2017. Η βιβλιοθήκη θα συνδεθεί μέσω Skype με ελληνικό σχολείο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Τα παιδιά γίνονται τουρίστες και παρουσιάζουν τον τόπο τους, συζητάνε για τις ομοιότητες και τις διαφορές των δυο πόλεων και λύνουν κρυπτόλεξα.

* Ο γύρος του κόσμου με επτά νότες, 28.6.2017. Ακολουθούμε το ταξίδι ενός λαουτιέρη στις πέντε ηπείρους με πυξίδα τη μουσική παράδοση κάθε τόπου και με μέσο τα λαϊκά κείμενα διαφορετικών τόπων της γης. Γνωρίζουμε ρυθμούς και μουσικά όργανα από κάθε λαό. Παραδοσιακά τραγούδια, χοροί και παραμύθια απ' όλο τον κόσμο παρασύρουν μικρούς και μεγάλους σε μια διαδραστική μουσικοκινητική περιπέτεια. Τελικά αυτό που ενώνει τους λαούς μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όπως οι επτά νότες, ο χορός και το γέλιο των παιδιών.

Ή, διαφορετικά, πώς τα παιδιά της Καλαμπάκας μέσα από τη βιβλιοθήκη τους μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL