Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
για το τελευταίο του βιβλίο "Το άλογο στο Μπαρ" / Στον ακτιβιστή Νταβίντ Γκρόσμαν το Βραβείο Μπούκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

για το τελευταίο του βιβλίο "Το άλογο στο Μπαρ" / Στον ακτιβιστή Νταβίντ Γκρόσμαν το Βραβείο Μπούκερ

Ήταν 10 Αυγούστου του 2006 όταν ο μόλις βραβευμένος με το Βραβείο Μπούκερ Νταβίντ Γκρόσμαν για το τελευταίο του βιβλίο “Το άλογο στο Μπαρ” σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους συμπατριώτες του συγγραφείς Άμος Οζ και Αβραάμ Γεοσούα προέτρεπε την ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και να προβεί σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγούσαν στο τέλος του πολέμου. Δύο μέρες μετά, ο εικοσάχρονος γιος του Ούρι, που ήταν επιλοχίας στα τεθωρακισμένα και συμμετείχε στον πόλεμο, σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο στη διάρκεια μιας επιχείρησης στον νότιο Λίβανο. Μετά το τέλος του πολέμου, ο Γκρόσμαν, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Γιτζάκ Ράμπιν, συμμετείχε στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον χιλιάδων Ισραηλινών κατήγγειλε την κυβέρνηση του Εχούντ Ολμέρτ δηλώνοντας πως μόνο η προσέγγιση με τους Παλαιστίνιους μπορεί να φέρει πρόοδο στην περιοχή. Το 2010 και ενώ συμμετείχε σε διαδηλώσεις ενάντια στην επέκταση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη, χτυπήθηκε από την αστυνομία.

Ωστόσο, ο Γκρόσμαν, αν και βαθιά πολιτικοποιημένος, υποστηρίζει με πάθος πως είναι συγγραφέας των ανθρώπων. Ο ίδιος δηλώνει λάτρης του Φλομπέρ και τα βιβλία του, που αποπνέουν ευαισθησία και τρυφερότητα, ξεχωρίζουν για τις ανθρωποκεντρικές ιστορίες.

«Ο Γκρόσμαν επιχείρησε και απέδωσε θεαματικά ένα λογοτεχνικό εγχείρημα υψηλών απαιτήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το Μπούκερ 2017. ‘Το άλογο στο Μπαρ’ αποδίδει με τον διαυγέστερο τρόπο την ένταση του πένθους, χωρίς όμως τον παραμικρό συναισθηματισμό. Ο κεντρικός πρωταγωνιστής παρ’ ότι ατελής και προβληματικός, κλέβει τις εντυπώσεις. Πραγματικά μείναμε εντυπωσιασμένοι με την αποφασιστική, λογοτεχνικά, κίνηση του Γκρόσμαν να ρισκάρει υφολογικά και συναισθηματικά: κάθε του πρόταση μετράει, κάθε του λέξη είναι απολύτως καίρια σε αυτό το εξαίρετο υπόδειγμα λογοτεχνικής δεξιότητας» πρόσθεσε.

Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ το 1954, ο Γκρόσμαν αγάπησε τη λογοτεχνία επηρεασμένος από τον βιβλιοθηκάριο πατέρα του που, όταν ήταν παιδί, μετανάστευσε στην Παλαιστίνη.

Σε νεαρή ηλικία πήρε μέρος στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Σπούδασε Φιλοσοφία και Θέατρο στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και αφού τελείωσε τις σπουδές του, άρχισε να εργάζεται στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στον Λίβανο το 2006, ύστερα από την απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολάχ, ο Γκρόσμαν αρχικά υποστήριξε την εισβολή του Ισραηλινού στρατού στα εδάφη του Λιβάνου, προβάλλοντας την ανάγκη του Ισραήλ να αμυνθεί, ωστόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου άλλαξε γνώμη.

Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε πολλές γλώσσες ενώ στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα: “Στο τέλος της γης”, “Η μνήμη του δέρματος”, “Το παιδί ζιγκ-ζαγκ”, “Το μέλι του λιονταριού” και η συλλογή δοκιμίων του “Γράφοντας μες στο σκοτάδι”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL