Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Περί βιβλιοθηκών... και βρετανικών εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και βρετανικών εκλογών

Εκλογές έχουν προκηρυχτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις 8 Ιουνίου. Βασικό διακύβευμα των εκλογών, η διαχείριση της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολιτικά κόμματα και κινήσεις συζητούν και διεκδικούν την ψήφο των Βρετανών. Πώς όμως θα κρίνει ο ψηφοφόρος; Στην εποχή της μετα-αλήθειας και των υποκειμενικών γεγονότων, των πλαστών ειδήσεων και των κατευθυνόμενων ψεμάτων, η κρίση του πολίτη δοκιμάζεται με πολλούς τρόπους. Μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όπου απαιτεί να σταθμιστούν σωστά οι προτεινόμενες λύσεις και απαντήσεις. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει πρώτα να μπορέσουν οι ψηφοφόροι να σταθμίσουν την πραγματική διάσταση των γεγονότων.

Σε μια πολύπλοκη εποχή, η Ένωση Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης (CILIP) της Μεγάλης Βρετανίας προσπαθεί με τον τρόπο της να ενισχύσει την κριτική στάση απέναντι στις πληροφορίες και να ενισχύσει έτσι την αντίληψη των πολιτών. Για τον λόγο αυτό ξεκινά από 1ης Μαΐου μια εκστρατεία με τίτλο #FactsMatter για να πιέσει όλα τα πολιτικά κόμματα να αναγνωρίσουν τον ζωτικό ρόλο των πραγματικών περιστατικών και των αποδεικτικών στοιχείων στη δημόσια ζωή της χώρας. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αυτής, η CILIP θα καλέσει όλους τους πολιτικούς να αναγνωρίσουν την ανάγκη για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων βασισμένη στα δεδομένα ως θεμέλιο για μια ισχυρή και δημοκρατική κοινωνία. Η εκστρατεία αυτή είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς διαχείρισης της πληροφορίας (βιβλιοθήκες, κέντρα τεκμηρίωσης κ.ο.κ.) και την υπογράμμιση της ανάγκης για περισσότερη κριτική σκέψη, η οποία υποστηρίζεται από καλά εκπαιδευμένους και καταρτισμένους επαγγελματίες της πληροφόρησης.

Οι βιβλιοθήκες και οι βιβλιοθηκονόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν καλούνται να λάβουν θέση υπέρ ή κατά συγκεκριμένων πολιτικών τοποθετήσεων. Αυτό που καλούνται να υπηρετήσουν είναι αυτό που κάνουν ούτως ή άλλως. Να ωθήσουν τους πολιτικούς να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα μιας πολιτικής κουβέντας βασισμένης σε γεγονότα και πράξεις. Να ωθήσουν τους πολίτες να μπορούν να αναγνωρίσουν τα γεγονότα και τις πληροφορίες και να έχουν μια κριτική στάση απέναντί τους. Δουλειά των βιβλιοθηκών είναι να δείχνουν τον δρόμο προς την κριτική, την τεκμηρίωση, τη διασταύρωση των πληροφοριών.

Στο κυριότερο μέσο άσκησης της δημοκρατίας (σε αυτές τις δεδομένες πολιτικοοικονομικές συνθήκες), που είναι οι γενικές εκλογές, οι βιβλιοθήκες καλούνται να λάβουν θέση. Θέση πολιτική. Όχι υπέρ ή κατά κομμάτων. Θέση πολιτική είναι η εκπαίδευση των πολιτών στη χρήση των πληροφοριών. Θέση βαθύτατα πολιτική. Η ανάδειξη του προβλήματος της μετα-αλήθειας και των ψεύτικων νέων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θεωρούμε πως μόνο θετικές επιρροές μπορεί να έχει στο εκλογικό σώμα. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι οι βιβλιοθήκες είναι η δημοκρατία στην πράξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL