Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Περί βιβλιοθηκών... μετακομίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... μετακομίσεις

Άλλο ένα όμορφο κτήριο έρχεται να προστεθεί στα νέα κτήρια βιβλιοθηκών της χώρας μας. Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης ολοκληρώνει το νέο της σπίτι. Μια βιβλιοθήκη με πολύ μεγάλη ιστορία και με καταπληκτικούς θησαυρούς στη συλλογή της ετοιμάζεται και αυτή να μετακομίσει στη νέα της στέγη. Εξ αφορμής λοιπόν της μεταστέγασής της, διοργανώνει τριήμερο forum ιδεών. Για τρεις ημέρες, εκπρόσωποι, φίλοι και συνεργάτες της βιβλιοθήκης συναντιούνται και μοιράζονται τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, ανταλλάσουν ιδέες και συζητούν θέματα που αφορούν τη λειτουργία, την οργάνωση και την ανάπτυξη του νέου κτηρίου της βιβλιοθήκης. Η συνάντηση αυτή θα λάβει χώρα στην Κοζάνη από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Μεταξύ των ομιλιών διακρίνουμε: “Πολιτισμός και πολιτική - Η προτεραιότητα - Η αλληλένδετη σχέση ανάμεσα στην Πολιτική και τον Πολιτισμό” από τη Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, υφυπουργό Εσωτερικών, Μακεδονίας Θράκης. “Για να συναντήσουν οι βιβλιοθήκες το κοινό τους: Παραδείγματα, μέθοδοι, ιδέες, προτάσεις” από την Έλλη Δρούλια, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. “Η ακμή, η παρακμή και η αναγέννηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης” από τον Ιωάννη Τσιομπάνο, διπλ. Ιστορίας - Αρχαιολογίας ΑΠΘ. “Η ΚΔΒΚ ως φορέας έρευνας και ανάδειξης της τοπικής Ιστορίας” από τη Βασιλική Διάφα - Καμπουρίδη, δικηγόρο, δρ Ιστορίας του Δικαίου - Νομική Σχολή ΑΠΘ. “Η δημοτική βιβλιοθήκη της Κοζάνης ως φορέας στήριξης της κοινωνικής συνοχής”, από τον Γιώργο Ζάχο, διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. “Μεταβάλλοντας τη σχολική τάξη σε φιλαναγνωστική κοινότητα με εργαλείο τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη”, από τη Βασιλική Βόντσα, διευθύντρια Β/βάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Κοζάνης. “Οι τέσσερις χώροι - Ένα νέο μοντέλο για τις δημοτικές βιβλιοθήκες” από τον Γεώργιο Χριστοδούλου, καθηγητή στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Ένα σημαντικό βήμα λοιπόν για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης. Που, θέλοντας να το κάνει σωστά και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, προκαλεί δημόσιο διάλογο σε μια ευρεία θεματολογία σχετικά με τις δράσεις και τις λειτουργίες μιας δημοτικής βιβλιοθήκης. Ένας διάλογος που ελπίζουμε να καταστεί τελεσφόρος και, μαζί με τα βιβλία, να μετακομίσουν στο νέο κτήριο ιδέες, δράσεις, ανάπτυξη, πολιτισμός. Τα νέα κτήρια των βιβλιοθηκών μας είναι οι αφορμές. Αφορμές για περισσότερη ενίσχυση του ρόλου τους στην τοπική κοινωνία. Για συνέργειες και από κοινού βηματισμό με όλους τους φορείς γνώσης και πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.

Ένας τρόπος λοιπόν ανάπτυξης πολιτιστικής πολιτικής είναι η δημιουργία σύγχρονων υποδομών στην περιφέρεια, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν συνεκτικά και υπερτοπικά, ούτως ώστε να κάνουν κοινωνούς του έργου τους μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας. Μια βιβλιοθήκη σε κίνηση. Προς τα εμπρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL