Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Στην Κάλλια Παπαδάκη το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Κάλλια Παπαδάκη το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ε.Ε.

Στις 23 Μαΐου η Ελληνίδα συγγραφέας και σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη θα παραλάβει στις Βρυξέλλες το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο της μυθιστόρημα «Δενδρίτες» (εκδόσεις Πόλις), μετά από απόφαση της εξουσιοδοτημένης ελληνικής εθνικής επιτροπής η οποία την επέλεξε.

Με αφορμή τη σημαντική διάκριση, η υπουργός Πολιτισμού συνεχάρη τη βραβευμένη νέα συγγραφέα ευχόμενη επιτυχημένη διεθνή σταδιοδρομία.

Γεννημένη το 1978 στο Διδυμότειχο, η Παπαδάκη, με σπουδές οικονομικών στις ΗΠΑ, έχει εκδώσει επίσης τη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων «Ο ήχος του ακάλυπτου» και το βιβλίο ποίησης «Λεβάντα του Δεκέμβρη» (Εκδ. Πόλις).

Το βραβείο απευθύνεται σε νέους, ανερχόμενους πεζογράφους, των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί δύο έως τέσσερα βιβλία πεζογραφίας και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί στο εξωτερικό. Προϋπόθεση επίσης είναι το βραβευόμενο έργο να είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο τους και να μην έχουν μεσολαβήσει περισσότεροι από 18 μήνες μεταξύ της έκδοσής του και της απονομής του βραβείου.

Το σύνολο των 12 βραβευμένων συγγραφέων της φετινής χρονιάς, εκτός από την Κάλλια Παπαδάκη, περιλαμβάνει τους συγγραφείς Rudi Erebara (Αλβανία), Ina Vultchanova (Βουλγαρία), Sunjeev Sahota (Ηνωμένο Βασίλειο), Halldóra K. Thoroddsen (Ισλανδία), Osvalds Zebris (Λετονία), Walid Nabhan (Μάλτα), Aleksandar Bečanović (Μαυροβούνιο), Jamal Ouariachi (Ολλανδία), Darko Tuševljaković (Σερβία), Sine Ergün (Τουρκία) και Bianca Bellová (Τσεχία).

Το βραβείο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αναθέσει τον συντονισμό του στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και στην Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ στην Ελλάδα συντονίζεται από την Εταιρεία Συγγραφέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL